Zondag 20/10/2019

Regeringscrisis

N-VA: “Als de premier opstijgt naar Marrakech, stappen wij uit de regering”

Jan Jambon, Bart De Wever en Theo Francken op de N-VA-persconferentie na de ministerraad. Beeld Photo News

N-VA trekt zijn conclusies en wenst geen deel meer uit te maken van de federale regering. De partij pikt het niet dat ons land het VN-migratiepact goedkeurt. “De premier heeft gevochten, maar is uitgelachen door zijn coalitiepartners.”

“Premier Michel zal het vliegtuig opstappen als leider van de Zweedse regering, maar hij zal landen als die van de Marrakech-coalitie.” Het is genoeg geweest, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever op een persconferentie waar hij het ontslag van zijn regeringsleden aankondigde. Omdat premier Michel samen met CD&V en Open Vld blijft doorzetten om het VN-migratiepact goed te keuren, is de N-VA de facto uit de regering gezet.

De teerling werd vanavond geworpen op de lang aangekondigde “finale ministerraad”. Die vond uiteindelijk om 20u vanavond plaats, nadat er een hele dag lang gespeculeerd was over het al dan niet samenkomen van de topministers. 

De premier legde meteen bij de start van de vergadering de beslissing op tafel van de Coormulti. Dat overlegorgaan met vertegenwoordigers van de federale en de regionale regeringen had op 12 september het licht op groen gezet voor het goedkeuren van het pact. Of er een van de partijen bezwaar aantekende? N-VA  stond alleen en tegen kwart voor negen verlieten de N-VA-ministers de vergadering.

Geen animo voor onthouding

Eerder op de dag had De Wever nochtans nog een compromisvoorstel aangereikt: wat als België zich zou onthouden op de stemming over het pact? De piste was begin deze week al getoetst tussen de premier en de N-VA, maar toen was het al duidelijk dat die nergens heen zou leiden. De premier kreeg zijn partij de MR niet overtuigd, bovendien liepen ook CD&V en Open Vld er niet echt warm voor. “Dat de andere partijen dit evidente compromis laten liggen en in plaats daarvan voor de chaos kiezen, gaat er bij mij niet in”, zei De Wever daarover.

Niet de premier, wel Open Vld en CD&V dragen de schuld van deze crisis, meent de N-VA. “De premier heeft gevochten, maar is uitgelachen door zijn coalitiepartners.” Afgelopen donderdag slaagde Michel met een wat vage speech om toch nog de N-VA te overtuigen in de regering te blijven. CD&V en Open Vld stemden meteen daarna in met een verscherpte resolutie, die expliciet zei dat de ons land het VN-migratiepact zou goedkeuren. De deur die de premier had geopend naar een compromis werd door de twee partijen in zijn gezicht dichtgegooid, menen de Vlaams-nationalisten.

Intussen werken de overgebleven partijen aan een minderheidskabinet. Of N-VA daaraan wilde meewerken? Daar wilde De Wever niet dieper op ingaan. “Wij zijn niet aan zet, we kunnen ons constructief opstellen”, zei hij. “Maar bij de andere partijen, waar ze blijkbaar nieuwe vrienden hebben gemaakt, zullen ze ongetwijfeld evenzeer steun vinden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234