Arbeidsmarkt

Muyters plant 'Arbeidspact' om krapte op arbeidsmarkt aan te pakken

1 Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) zei woensdag in het Vlaams parlement dat hij een 'Arbeidspact' wil lanceren. © BELGA

Bij de VDAB ligt een recordaantal vacatures op de plank, maar bijna een derde raakt niet ingevuld bij gebrek aan geschikte kandidaten. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters wil samen met Voka en Unizo een pact afsluiten om langdurig werkzoekenden beter aan werk te helpen.

Minister Muyters (N-VA) kreeg woensdagmiddag in het Vlaams parlement vragen over de krapte op de arbeidsmarkt. Eerder al had zijn partij, met het afschaffen van het brugpensioen en het laten uitdoven van werkloosheidsuitkeringen, twee voorstellen gelanceerd om daar iets aan te doen.

Muyters lanceerde woensdag nog een nieuw voorstel. De minister wil samen met werkgeversorganisaties Voka en Unizo een zogenaamd 'Arbeidspact' afsluiten. Daarin zouden werkgevers en overheid een engagement aangaan om langdurig werkzoekenden beter te screenen, meer te kijken naar hun competenties in plaats van diploma's, en afgewezen kandidaten feedback te geven na een mislukte sollicatie, verklaarde de N-VA'er in het Vlaams parlement.

Vakbonden not amused

ACV-topvrouw Ann Vermorgen viel "compleet uit de lucht" na de verklaringen van minister van Werk Philippe Muyters in het Vlaams parlement. "Wij zijn niet geconsulteerd en ik heb enkel via de pers vernomen dat er zo'n pact op tafel ligt", zegt ze. De christelijke vakbond noemt de afspraken "een gemiste kans". "Dit gaat toch over aspecten van het sociaal overleg, die normaal binnen de SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, red.) worden besproken. Ik betreur dus dat dit niet met de sociale partners is aangepakt en dat de minister enkel op Voka en Unizo focust."

Share

'Ik betreur dus dat dit niet met de sociale partners is aangepakt en dat de minister enkel op Voka en Unizo focust'

Ann Vermorgen, nationaal secretaris christelijke vakbond ACV

Over de inhoud van het pact is de vakbond niet over de hele lijn negatief. "Sollicitatiefeedback of focus op competenties zijn dingen die wij al lang vragen", zegt Vermorgen, "het probleem zit in wat niét gezegd wordt." Volgens de vakbond is er geen aandacht voor groepen van werkzoekenden die momenteel onderbenut zijn, zoals allochtonen, mensen met een beperking of ouderen. "Er is wel een krapte op de arbeidsmarkt, maar er zijn nog veel werkzoekenden die moeite hebben om aangeworven te worden. Dat is een element dat we nog moeten bekijken binnen de SERV."

Ook bij de socialistische ABVV klinkt kritiek op het pact. "Niet onder de indruk. Alles wat minister Muyters voorstelt bestaat al en is opgezet mét VDAB én vakbonden", zegt topvrouw Caroline Copers op Twitter. Ook volgens haar ontbreekt in het pact de strijd tegen discriminatie en de aandacht voor kwalitatieve jobs.

nieuws

cult

zine