Vrijdag 18/10/2019

Carrefour

Muyters: "Krijg mails van werkgevers met vraag naar Carrefour-personeel"

Vlaams minister van Werk Philppe Muyters (N-VA) beantwoord vragen in het Vlaams Parlement. Beeld Photo News

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft naar eigen zeggen veel mails ontvangen van werkgevers die vragen om contactgegevens van het ontslagen Carrefour-personeel door te geven. Dat zei hij tijdens de plenaire zitting van het Vlaams Parlement. De minister zegt in contact te staan met de VDAB om dat personeel een juiste plaats te geven.

"Ik krijg mails van werkgevers die me vragen om de gegevens van het ontslagen Carrefour-personeel door te geven", zegt Muyters. "Ze zeggen: 'Ik heb jobs, stuur ze ons door'. Dat kan natuurlijk niet. Dat is te vroeg. Het sociaal overleg loopt en we weten nog niet wie er ontslagen wordt. Maar we sturen die mails van de werkgevers wel door naar de VDAB."

Muyters wees erop dat het nog niet duidelijk wie er zal moeten vertrekken bij de warenhuisketen. Dat is voorwerp van het sociaal overleg. De vraag van de werkgevers sluit wel aan bij de "boodschap van hoop" die Muyters wil meegeven. "Er is potentieel op de arbeidsmarkt", klinkt het.

Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) toonde zich wel scherp voor het "mismanagement" door de directie van Carrefour. Hij dringt erop aan om minstens de Vlaamse steun aan de warenhuisketen terug te vorderen. Carrefour kreeg in 2009 350.000 euro aan Vlaamse opleidingssteun (waarvan er 312.000 effectief is uitbetaald) en gedurende enkele jaren ook steun voor ecologische investeringen.

Minister Muyters wil nagaan of en in hoeverre Vlaamse steun kan teruggevorderd worden, maar de kans lijkt klein. De N-VA-minister is het er wél mee eens dat Carrefour meer had moeten doen op het vlak van opleiding en loopbaanbegeleiding. "Dit is niet iets wat van vandaag op morgen gebeurt. Dit is iets wat er aan zat te komen. Daar hadden ze beter op moeten anticiperen", aldus Muyters. 

De N-VA-minister herhaalde in het Vlaams Parlement wat Vlaanderen allemaal kan en wil doen om de getroffen werknemers aan een nieuwe job te helpen. Dat kan gaan van de oprichting van een crisiscel tot het in kaart brengen van de competenties van de getroffen werknemers en de voorbereiding op de tewerkstellingscel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234