Update

MR-voorzitter Chastel verdedigt 'humaan en daadkrachtig' migratiebeleid

1 Olivier Chastel © BELGA

De voorzitter van de liberale regeringspartij MR Olivier Chastel verdedigde tijdens zijn nieuwjaarstoespraak zaterdag het migratiebeleid van de federale overheid. "Ons beleid moet gastvrij zijn voor zij die bescherming nodig hebben en strikt voor zij die onze wetten en gastvrijheid misbruiken."

Chastel hield zijn speech op een bijeenkomst in Waver. Hij kwam terug op het lopende onderzoek naar de teruggestuurde Sudanezen. "Deze complexe problematiek heeft behoefte aan nuance en een pedagogische benadering tegenover zij die er een karikatuur van maken." Volgens Chastel respecteert de federale regering haar verplichtingen: het zorgt ervoor dat België een gastvrij land is, maar ook een rechtsstaat.

Share

'We hoeven geen lessen te krijgen van degenen die hotelfacturen naar de belastingbetaler stuurden omdat ze verzaakten aan hun verantwoordelijkheden inzake doortastendheid en menselijkheid rond asiel'

Premier Charles Michel

De voorzitter kantte zich tegen zij die pleiten voor het openstellen van de grenzen zien en een massale regularisatie van de buitenlanders die weigeren om hier asiel aan te vragen. "We willen geen nieuwe Calais in België, als transitland naar Groot-Brittannië."

Premier Michel

Share

'Leiderschap is koelbloedig blijven als anderen het noorden verliezen'

Premier Charles Michel

Ook eerste minister Charles Michel ging in op het asielthema. "Het is onze verantwoordelijkheid de grenzen te verdedigen en om de personen die zich in ons land bevinden te identificeren. Maar we moeten ook menselijkheid tonen. We weten dat we de mensen die vluchten voor de dood, voor conflicten, voor het ergste wat de mensheid te bieden heeft welkom moeten heten."

Ook bij hem moest links het ontgelden. "We hoeven geen lessen te krijgen van degenen die hotelfacturen naar de belastingbetaler stuurden omdat ze verzaakten aan hun verantwoordelijkheden inzake doortastendheid en menselijkheid rond asiel", aldus Michel.

De premier heeft naar eigen zeggen twee lessen geleerd de jongste maanden: "Een politieke partij, zelfs als ze luidruchtig is, is niets zonder partner" en "Leiderschap is koelbloedig blijven als anderen het noorden verliezen". 

nieuws

cult

zine