Zaterdag 31/07/2021

Analyse

MR-voorzitter Bouchez overleeft, maar komt ‘onder curatele’

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op het MR-congres vorige week. Beeld BELGA
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op het MR-congres vorige week.Beeld BELGA

Georges-Louis Bouchez lijkt op post te blijven als MR-voorzitter. Hij zal zijn excuses aanbieden na zijn geblunder bij de verdeling van de ministerportefeuilles, maar zal als voorzitter geen beslissingen alleen meer kunnen nemen.

Een heel weekend heeft Bouchez moeten knokken voor zijn overleven. Verschillende kopstukken, onder wie Waals minister Jean-Luc Crucke, hadden zijn ontslag geëist nadat hij op zijn eentje de verdeling van de ministerportefeuilles helemaal had verknoeid.

Binnen de partij werd er koortsachtig over en weer getelefoneerd tussen toppers. In de loop van zondag werd dan toch een oplossing uitgewerkt. Bouchez zal kunnen aanblijven, op voorwaarde dat hij zich excuseert voor zijn optreden. Bovendien moet hij zich voortaan laten omringen door partijtoppers van de verschillende bestuursniveaus, zo gaven verschillende bronnen aan.

Bouchez zal geen belangrijke beslissing meer kunnen nemen zonder overleg met federaal vicepremier Sophie Wilmès, Waals viceminister-president Willy Borsus en Pierre-Yves Jeholet, minister-president van de Franstalige Gemeenschap. Vanuit het Brussels parlement zou fractieleider Alexia Bertrand mee aan de knoppen van de partij komen te zitten. Bouchez werd verweten veel te eigengereid te handelen.

Let wel, op het partijbureau van maandagochtend moet deze nieuwe manier van werken nog worden besproken en goedgekeurd. “Zoals het er nu naar uitziet, zal een meerderheid ermee instemmen”, zegt een goedgeplaatste bron. “Een ontslag is van de baan.”

Offensieve communicatie

De ster van Bouchez, pas sinds eind vorig jaar voorzitter, is in twee weken fors beginnen te tanen. Hij kreeg intern al veel kritiek voor de wijze waarop hij het federale regeerakkoord had onderhandeld. Hij zou te weinig hebben binnengehaald voor de partij. Dat hij nog een groot interview gaf aan Humo in de laatste rechte lijn van de regeringsvorming werd hem zwaar aangewreven door de coalitiepartners, maar ook door veel mensen binnen de MR. Zijn hyperactieve en offensieve communicatie wordt al langer als problematisch ervaren.

Het liep pas echt fout bij de verdeling van de ministerposten voor MR. Bouchez besliste zonder veel overleg en maakte zijn keuze amper een halfuur voor de eedaflegging donderdagochtend bekend. Hij loodste Mathieu Michel, de broer van Europees president Charles Michel, binnen als staatssecretaris van Digitalisering, zonder dat die enige electorale of inhoudelijke verdienste kan voorleggen.

Mathieu Michel kreeg de post van staatssecretaris van Digitalisering van Bouchez. Beeld BELGA
Mathieu Michel kreeg de post van staatssecretaris van Digitalisering van Bouchez.Beeld BELGA

In één beweging stuurde hij Denis Ducarme, die zijn federale ministerportefeuille verloor, naar de Waalse regering. Daarvoor moest Valérie De Bue, nochtans een gewaardeerd minister, plaatsmaken. Ze viel compleet uit de lucht toen Bouchez haar net voor de bekendmaking inlichtte. Probleem: die zet was onwettig. Er is een minimaal aantal vrouwelijke ministers op Waals niveau nodig. Bouchez maakte De Bue weer minister en wilde vervolgens Ducarme federaal fractieleider maken in plaats van Benoît Piedboeuf. Maar dat stuitte dan weer op een forse njet van de Kamerleden. Gevolg: in één dag had Bouchez zowat de hele partij woest gemaakt.

Bouchez zomaar afzetten als voorzitter bleek geen evidentie, omdat zo’n procedure niet in de statuten is voorzien. Omdat hij zelf weigerde op te stappen, werd er naar een andere oplossing gezocht om de partij tot rust te brengen. De MR was jaren in twee kampen verdeeld. Aan de ene kant had je de familie Michel en haar getrouwen, aan de andere kant de clan rond ex-minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De vrees binnen de partij was dat er een nieuwe oorlog zou losbarsten.

Bouchez had het geluk dat niemand echt klaar stond om de partij van hem over te nemen. Ducarme, zijn belangrijkste tegenkandidaat bij de voorzittersverkiezingen, was zelf verbrand doordat die zich gretig genoeg toonde om de positie van De Bue en later van Piedboeuf over te nemen. Reynders en Michel zelf zitten al even in Europa. Bouchez krijgt dus nog een tweede kans, al is het met een toezichtscomité zodat hij zich geen misstap kan veroorloven. “Dit zal zijn sporen nalaten”, zegt een hoge bron.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234