Woensdag 08/02/2023

kerncentrales

MR-minister overleeft parlementaire pijnbank

Marie-Christine Marghem zegt
Marie-Christine Marghem zegt "alles te doen voor die drie miljoen euro nucleaire rente".Beeld Bob Van Mol

De oppositie mag beweren wat ze wil, energieminister Marie-Christine Marghem (MR) doet naar eigen zeggen alles om 3 miljoen euro extra nucleaire rente binnen te halen. Maar het was toch vooral een gelukkige samenloop van omstandigheden die haar gisteren redde.

Tine Peeters

Leugens? Marie-Christine Marghem (MR) blijft bestrijden dat ze er op een te betrappen valt. In een uitzonderlijke commissie sprak ze tegen dat ze enige fout of nalatigheid beging. De oppositie kwam opnieuw aanzetten met data en documenten die moeten aantonen dat de liberale naliet om tot 3 miljoen euro extra te vragen aan EDF en Engie (de nieuwe naam van Electrabel), de uitbaters van de kerncentrale van Tihange I.

Marghem bleef er stoïcijns onder. Bijna een jaar geleden zou de CREG, de federale energieregulator, haar nochtans al gewaarschuwd hebben dat het moeilijk zou worden om die miljoenen binnen te halen. Omdat ze vorige week onduidelijk bleef, moest ze zich gisteren weer verantwoorden in de commissie.

Keer op keer verborg ze zich achter de vertrouwelijkheid die de conventie over het langer openhouden van de kerncentrales haar oplegt. Dat was haar eerste verdedigingslinie. De tweede was de lawine aan informatie die al over de zaak bestaat. Die maken het moeilijk om Marghem op een effectieve leugen vast te pinnen. Ook ditmaal antwoordde Marghem met een detaillistische tijdslijn waaruit moet blijken dat ze het bedrag vroeg - 10,2 miljoen euro - dat de CREG adviseerde. EDF en Electrabel weigerden echter dat bedrag te betalen en hielden het op 7,2 miljoen euro.

Volgens de conventie tussen de federale regering en de energieleveranciers moet er bij zo'n onenigheid een onafhankelijk expert aangesteld worden.

Omdat dit voor 15 september moest gebeuren, vreest de oppositie dat de regering dit geld nooit zal krijgen. "In tegenstelling tot wat u zegt, is er nog niks verloren voor de staat en voor de burger," repliceerde Marghem echter. De deadline om het geld te verkrijgen, is dus nog niet verlopen. "Waarom zouden Engie en EDF anders op 16 september ingestemd hebben met de aanstelling van een expert? Wij zullen er alles aan doen om aan die som te geraken."

Welke expert zal worden aangesteld, en wanneer, dat kon ze nog niet zeggen. Op de vraag waarom het zo lang duurde voor ze een expert aanstelde, terwijl ze al een jaar wist dat er problemen zouden rijzen, bleef ze ook het antwoord schuldig. Wel kon ze nog kwijt dat ze hoopt dat hij binnen de tien dagen zijn werk zal afronden.

Eerdere ontslagen MR-ministers

Marghem had gisteren geluk met haar timing. Ondanks zichzelf komt ze hier vrij ongeschonden uit. Want op hetzelfde tijdstip lag er nog een ander lid van de meerderheid onder vuur. Twee verdiepingen lager in het parlement kreeg financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) eindeloos veel vragen over het tekort op de begroting, dat eind vorige week ineens dubbel zo groot bleek.

Het leek er dan ook op dat binnen de Zweedse coalitie werd afgesproken dat de meerderheidspartijen de belegerde ministers wat met rust zouden laten. Zowel Leen Dierick (CD&V), Egbert Lachaert (Open Vld) als Bert Wollants (N-VA) waren kritisch, maar begrijpend voor de houding van Marghem. "De geheimhouding speelt ons parten", merkte Wollants op. "De enige weg naar ons geld is die expert."

Nog een timingkwestie in haar voordeel: Marghem is niet de eerste MR-minister die op de pijnbank ligt. De regering, en zeker de Mouvement Réformateur niet, kan het zich veroorloven nog een derde MR-minister aan de galg te hangen. Eerder onderging begrotingsminister Hervé Jamar al dat lot toen hij gouverneur van Luik kon worden. Een elegante exit voor de liberaal die toegaf dat hij "al veel, maar niet alles begreep" van de begroting op een persconferentie.

Het tweede ontslag verliep veel minder sereen: Jacqueline Galant moest opstappen nadat Laurent Ledoux, de baas van haar FOD Mobiliteit, documenten lekte waaruit moest blijken dat Galant de veiligheid op de luchthavens verwaarloosde. Zo'n theatrale 48 uur kan de regering, die tot over haar oren in de begrotingsonderhandelingen zit, nu wel missen.

Nogmaals: timing is alles, en heeft Marghem in dit dossier gered.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234