Zaterdag 01/10/2022

PolitiekKoolstoftaks

MR en Open Vld fluiten minister Khattabi (Ecolo) terug over plannen rond koolstoftaks

Minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khatabi (Ecolo). Beeld Wouter Van Vooren
Minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khatabi (Ecolo).Beeld Wouter Van Vooren

Minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khatabi (Ecolo) wil ‘onmiddellijk’ concrete voorstellen doen om een koolstofprijs in te voeren voor de niet-ETS-sectoren. Dat schrijft ze in het ontwerp van haar beleidsnota die De Morgen in handen heeft. Oppositiepartij N-VA vreest voor een platte extra belasting, maar ook binnen de meerderheid is niet iedereen mee. Volgens Khattabi zal de groene fiscaliteit kaderen binnen een ‘globale fiscale hervorming’ en kan ze ‘verschillende vormen aannemen’.

Redactie en Belga

De CO2-uitstoot van de industrie en de energiesector wordt op Europees niveau belast via het emissiehandelssysteem (ETS). Maar een groot aandeel van de uitstoot is afkomstig van de zogenaamde niet-ETS-sectoren zoals transport, handel, diensten, landbouw, gezinnen en bepaalde onderdelen binnen de industrie en de energie.

Federaal minister van Klimaat en Leefmilieu Zakia Khattabi wil daar iets aan veranderen, staat in haar beleidsverklaring. “Op mijn initiatief zullen binnen de regering concrete voorstellen worden gedaan om onmiddellijk een dergelijke tarifering in te voeren in de niet-ETS-sectoren en die te koppelen aan de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de tarifering sociaal rechtvaardig is”, klinkt het.

Hoe de belasting er precies moet uitzien, hoeveel ze moet opbrengen en waar de opbrengst voor gebruikt zal worden, is nog niet duidelijk. Khattabi benadrukt in haar beleidsverklaring wel dat initiatieven afgestemd worden op Europese beslissingen en dat ze moet kaderen in een bredere groene financieringsstrategie.

‘Onaanvaardbaar’

Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA zijn niet overtuigd van de plannen. “Het is duidelijk dat u wilt belasten, dat u mensen wilt laten betalen, maar u heeft het nergens over wat u met die taks wilt doen. Ik kan alleen maar het ergste vrezen en met mij heel velen”, klonk het bijvoorbeeld bij N-VA-energiespecialist Bert Wollants.

Maar ook binnen de meerderheid klinkt hier en daar bezorgdheid. De MR reageert het felst. De partij “is niet gewonnen voor een Belgische koolstoftaks”, zei Kamerlid Christophe Bombled onomwonden tijdens de bespreking van de beleidsverklaring in Commissie. “Die weegt op de middenklasse en de werkenden en dat is onaanvaardbaar.” Eerder op de dag liet de voorzitter van de Franstalige liberalen Georges-Louis Bouchez zich op Twitter al kritisch uit over de plannen van Khattabi. De Franstalige liberalen pleiten voor Europese maatregelen om gedragswijzigingen te stimuleren.

Ook zusterpartij Open Vld bleek een koele minnaar van het voorstel. “Ondoordachte en eenzijdige initiatieven gaan we federaal niet ondersteunen of invoeren”, tweette Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert. “Niemand engageerde zich tot iets op dat vlak in het regeerakkoord.”

Ook partijgenoot Patrick Dewael verwees naar het regeerakkoord, waarin staat dat het om een budgetneutraal instrument moet gaan waarbij de inkomsten terugvloeien naar burgers en bedrijven. “Dat is wat in het regeerakkoord staat en dat geniet mijn volle steun, uiteraard met de nodige sociale correcties.”

Sp.a hamert dan weer vooral op het sociale aspect van de taks. “Het heeft geen enkele zin om een gezin met een koelkast van 15 jaar oud zwaarder te belasten met een koolstoftaks, want zo verkleinen we de kans dat ze gaan investeren in een nieuw toestel”, zei Kamerlid Kris Verduyckt. Een koolstofbelasting kan volgens de socialisten een gunstig effect hebben op de ecologische voetafdruk op voorwaarde dat ze sociaal sturend is, “maar daar zijn ook andere mogelijke pistes voor”.

CD&V-Kamerlid Leen Dierick tot slot benadrukte dat Khattabi zal moeten overleggen met CD&V-vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Ook voor Dierick is het belangrijk dat de heffing sociaal rechtvaardig is voor kwetsbare gezinnen, zei ze.

‘Het klimaatbeleid zal sociaal zijn, of het zal niet zijn’

Khattabi zelf benadrukte in haar antwoorden in Commissie dat de hele kwestie ingebed zal worden in een globale fiscale hervorming die tegen 2024 op poten moet staan. “Ik ga niet onafhankelijk te werk. Ik zal mijn bijdrage leveren aan die hervorming, die aangestuurd zal worden door de minister van Financiën”, zei ze.

De Ecolo-politica benadrukte dat er een aspect van groene fiscaliteit in die hervorming moet zitten, maar “die kan verschillende vormen aannemen”, klonk het. “Het kan fiscaliteit zijn die aanzet tot goed gedrag, of die op zijn minst gunstige keuzes dwingender maakt.” Bovendien zal elke vorm van fiscaliteit sowieso sociaal zijn, zei Khattabi. “Het klimaatbeleid zal sociaal zijn, of het zal niet zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234