Eurostadion
Moeten we grote dossiers opnieuw nationaal aanpakken?
Moeten dossiers zoals het Eurostadion nationaal aangepakt worden? Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) pleit daarvoor. Ook gewezen premier Yves Leterme (CD&V) wijt de mislukking van het stadion aan het constante tegenwerkingsfederalisme in ons land. Hebben ze een punt?
De UEFA kondigde gisteren aan dat Brussel officieel gaststad af is voor het EK voetbal in 2020. De Europese voetbalorganisatie gelooft niet dat het geplande Eurostadion op de Heizelparking C op tijd klaar zal raken. "Ik stel vast dat we blijkbaar nog liever internationaal afgaan dan elkaar iets te gunnen", reageerde vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) op Radio 1. "Dit is geen Brussels of Vlaams dossier, maar minstens nationaal en zelfs Europees van omvang."
Als we er als land niet meer in slagen om een zaak als deze geregeld te krijgen, is er iets grondig mis, vindt de vicepremier. "Als blijkt dat we rond het Eurostadion of rond Brussels Airport of rond de stralingsnormen in Brussel van het ene probleem in het andere tuimelen, moeten we erover nadenken of we dat niet eerder op nationaal niveau moeten beheren."
Ook gewezen premier Yves Leterme (CD&V) had het vanochtend over een constructiefout in het federale België. “We zitten met een tegenwerkingsfederalisme waardoor het Eurostadion er niet is gekomen”, reageerde hij scherp. Hij sprak zich niet uit over de beste oplossing hiervoor.
Ideologische kwestie
“Het is een ideologische kwestie”, reageert politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). “Tegenstanders van meer België zullen zeggen: we hebben de bevoegdheden net gesplitst omdat we er samen niet meer uit raakten. Voorstanders van meer België zullen zeggen: we moeten het samen doen, want apart raken we er zeker niet uit.”
Volgens Bouteca valt er wel iets te zeggen voor het idee van De Croo - “hij loopt al langer rond met voorstellen om te herfederaliseren” - maar de vraag is hoe ver je daarin kan gaan. “Uiteindelijk zal je altijd overleg moeten hebben met de regio’s. Of gaan we echt helemaal terug naar een unitaire staat met alle bevoegdheden? Dat denk ik niet. Sowieso: er bestaan vandaag al overlegcomités waar dit soort grote dossiers besproken kunnen worden door de verschillende politieke niveaus. Alleen is dat de vaststelling dat dit gewoon niet is gebeurd.”
Zelfde problemen
De partij die het - uiteraard - niet eens is met een mogelijke herfederalisering, is de N-VA. “Het enige wat een herfederalisering zal opleveren is dat je ook de problemen herfederaliseert. Versta: de federale regering zal worden verlamd door communautaire dossiers”, zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. “Denk maar aan de nachtvluchten. Die zijn net geregionaliseerd omdat de federale regering er gewoon geen weg mee wist en daarom gewoon niets meer deed.”
Waar Bouteca en Pohlmann het trouwens roerend over eens zijn: dat België het EK voetbal misloopt en dat het Eurostadion er misschien nooit komt, heeft lang niet alleen met het communautaire te maken. Bouteca: “Er zijn nog heel wat andere redenen dat dit een mislukking is geworden.”