Zaterdag 25/06/2022

Politiek

"Moeten we blijven zitten tot in de eeuwigheid, zoals Herman De Croo?": Van Rompuy over uittredingsvergoeding

Eric Van Rompuy is het beu om afgeschilderd te worden als een zakkenvuller. Beeld Photo News
Eric Van Rompuy is het beu om afgeschilderd te worden als een zakkenvuller.Beeld Photo News

Een vergoeding krijgen omdat je mandaat als politicus ten einde komt? Voor de publieke opinie is het moeilijk te verdedigen, maar arbeidsmarktspecialist Jan Denys doet toch een poging. “Ik snap de politici die zo’n uitkering opnemen heel goed.”

Ann Van den Broek

136.000 euro krijgt Jo Vandeurzen (CD&V) straks wanneer hij de deuren van het Vlaams Parlement een laatste keer achter zich dicht trekt. Hij stopt na de verkiezingen van mei met nationale politiek en daar hoort, met zijn staat van dienst, een uittredingsvergoeding bij.

Ook Eric Van Rompuy, die straks na 36 jaar in het parlement afscheid neemt van de politiek, zal straks zijn uittredingsvergoeding opnemen. “Ik ga het systeem niet verdedigen, maar het bestaat wel. We hebben het systeem van de parlementaire vergoedingen enkele jaren geleden pas hervormd. Ik heb dat mee gestemd, samen met alle andere partijen. Moet ik me dan interessant gaan maken door de heilige uit te hangen en te zeggen dat ik er wel aan zal verzaken? Daarom: als de regeling nog bestaat in mei, zal ik er gebruik van maken. Willen we dat eerder nog hervormen, ook prima voor mij. Maar ik voel niet de behoefte om individueel de moraalridder te gaan uithangen.”

De discussie maakt de gewezen minister van Media bijzonder boos. “Een gebrek aan respect”, noemde hij het vanmorgen al op Radio 1. “Jo Vandeurzen is twee jaar minister van Justitie geweest. Tien jaar minister van Welzijn. Hij is partijvoorzitter geweest en parlementair. De man heeft bakens verzet, maar het enige wat nu blijkbaar interessant is, is dat hij een uittredingsvergoeding zou opnemen. Eentje die, ik herhaal het nog eens, democratisch gestemd is. Ik ben dat geweldig beu dat men ons afschildert als profiteurs en zakkenvullers.”

Op pootjes terechtkomen

Arbeidsmarktspecialist Jan Denys van Randstad heeft alle begrip voor Van Rompuy en zijn collega’s die gebruikmaken van de opstapregeling. “Politici zijn geen werknemers. Zij kunnen niet gaan stempelen, hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering. Ik vind het volledig redelijk dat zij in hun zoektocht naar een nieuwe job ondersteund worden. Als we dat niet meer willen, wie gaat er straks nog in de politiek stappen? Alleen mensen die al een vangnet hebben: ambtenaren uit de administratie, gedetacheerden uit de vakbond en vrije beroepers. Maar wie zal zijn job in de privé nog laten staan?”

Een verdere verstrenging van de opstapregeling zou Denys daarom helemaal geen goed idee vinden. “Over de bedragen zou eventueel gesproken kunnen worden. Maar aan het principe zou ik echt niet meer verder tornen. Politici die opstappen tijdens hun mandaat trekken al niets meer. Wie bij zijn vertrek al een andere job heeft, evenmin. Dat gaat naar mijn aanvoelen ver genoeg. De topprofielen in het parlement zullen wellicht wel snel op hun pootjes terechtkomen, maar voor het gros ligt dat anders.”

Hetze

Sinds de herziening van de parlementaire vergoedingen in 2012 ligt de maximumduur voor een uittredingsvergoeding op 24 maanden. Er is een uitzondering voor wie zijn loopbaan al voor 2014 begon op te bouwen, zoals Van Rompuy. Hij zal zijn uittredingsvergoeding na zijn vertrek uit het parlement in 2019 vier jaar lang in maandelijkse schijven uitbetaald krijgen. Vanaf 2023 trekt hij dan een parlementair pensioen.

Maar ook dat vindt Denys perfect te verdedigen. “Zo gaat dat met iedere nieuwe regeling, ook in de privé: je voorziet in een overgangsmaatregel. Die mensen daarop afrekenen, dat is onkies. Ik heb het echt moeilijk met al die kritiek, zeker als ik zie van wie ze komt. Professoren die vastbenoemd zijn en een ambtenarenpensioen trekken. Journalisten die een voordelig statuut hebben voor hun pensioen. Dit ruikt meer naar afgunst dan naar het verdedigen van hoge principes.”

Het is de reden waarom Van Rompuy nu allerminst uitkijkt naar zijn afscheid. “Een mens zou schrik krijgen om te stoppen als politicus, als deze hetze telkens het gevolg is. Wat moeten we dan doen? Blijven zitten tot in de eeuwigheid, zoals een Herman De Croo? Mocht ik ooit in de politiek gestapt zijn voor het geld, dan zou ik dat beter doen. Dat betaalt beter dan een uittredingsvergoeding, hoor.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234