Interview

Moet een partij soms verboden kunnen worden? Filosoof Bastiaan Rijpkema vindt van wel

Nederlandse rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema (32): “Het is nog niet zover als in de jaren 30"

De Nederlandse filosoof Bastiaan Rijpkema vindt dat de democratie zich mag verdedigen tegen wie haar wil afschaffen. Een gesprek over de truc van Viktor Orbán, het proces tegen het Vlaams Blok, en de kinderlijke brief van de Nederlandse premier Mark Rutte die Gwendolyn Rutten zo goed vond.

Wie is Bastiaan Rijpkema?

* Geboren in 1987 in Zwolle (NL)

* Rechtsfilosoof en jurist

* Verbonden aan de rechtsfaculteit van de Universiteit Leiden

* Publiceerde Weerbare democratie in 2015 en redigeerde (samen met Afshin Ellian en Gelijn Molier) De strijd om de democratie in 2018. Vorige maand verscheen Militant Democracy, de Engelse editie van Weerbare democratie

Niemand weet welk thema 2019 zal beheersen. Maar één ding is zeker: we zullen het ook dit jaar met grote regelmaat over de democratie hebben. Beleeft de democratie zoals wij die kennen een fundamentele crisis? Wordt ze met de ondergang bedreigd? En wat moeten, wat mógen we doen om haar te beschermen?

Als iemand in onze contreien daar recent grondig over heeft nagedacht, is het Bastiaan Rijpkema wel. In 2015 publiceerde de Nederlandse rechtsfilosoof Weerbare democratie, zijn proefschrift over de grenzen van de democratische tolerantie, dat actueler is dan ooit – de Engelse editie verscheen vorige maand.

nieuws

cult

zine