Donderdag 30/03/2023

Politiek

Modrikamen plant rechts-populistische revolutie met Steve Bannon

De Waalse politicus Mischaël Modrikamen gaat samenwerken met Steve Bannon, de veelbesproken oud-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. Beeld Photo News
De Waalse politicus Mischaël Modrikamen gaat samenwerken met Steve Bannon, de veelbesproken oud-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.Beeld Photo News

Een rechts-populistische revolutie. Steven Bannon, oud-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, krijgt daarvoor hulp van Mischaël Modrikamen. De Waalse advocaat en voorzitter van de rechtse Parti Populaire heeft in ons land de vzw The Movement opgericht.

Remy Amkreutz

Een superfractie in het Europees Parlement. Met dat doel komt Steve Bannon naar Europa. Zijn helpende hand? De Belgische advocaat Mischaël Modrikamen. Dat blijkt uit een oprichtingsakte uit het Staatsblad en werd aanvankelijk gemeld door De Standaard. Modrikamen bevestigt in gesprek met deze krant dat hij al in januari 2017, vlak voor de inauguratie van Trump, de vzw The Movement/Le Mouvement oprichtte om de verschillende rechts-populistische partijen en bewegingen te verenigen.

“In werkelijkheid hebben twee ideeën elkaar ontmoet. Na de overwinning van Trump heb ik mijn idee via een memo naar zijn transitieteam gestuurd. Zij waren druk bezig met de voorbereidingen voor het presidentschap, waardoor wat terzijde is geschoven. Maar zoals u weet, sta ik dicht bij Nigel Farage (europarlementslid voor de eurosceptische Britse partij UKIP). En hij staat weer dicht bij Bannon, die vroeg om mij te ontmoeten. We hebben elkaar in Londen gezien voor een lang werkontbijt en hadden een klik. We maken exact dezelfde analyse en hebben dezelfde doelen.”

Radicale islam

Bannon en Modrikamen, die mogelijk managing director wordt, stellen te strijden voor de rechtsstaat, voor de soevereiniteit van naties en voor Israël, maar kanten zich tegen de radicale islam en willen de migratie sterk begrenzen. Op dit moment zoeken ze nog personeel en wordt het budget bepaald. Uiteindelijk moeten er in Brussel een tiental mensen werken en zou ook Bannon, die eerder al steun zocht bij de Hongaarse Fidesz-partij van Viktor Orbán en bij de Rassemblement National van Marine Le Pen, er na november halftijds aan de slag gaan.

De vzw moet rechts-populistische partijen steunen rond het verspreiden van doelgerichte boodschappen. Bij de verkiezingen van mei volgend jaar moeten zij een op de drie zetels in het Europees Parlement verwerven. “Ik wil een steentje bijdragen”, zegt Modrikamen. “Over enkele weken zullen we de beweging officieel lanceren. Hij zal aanwezig zijn en het is de bedoeling dat wij nauw met elkaar gaan samenwerken. Het moet een brede beweging worden. Voor Vlaanderen kunnen Vlaams Belang of N-VA, als zij geïnteresseerd zijn, met ons samenwerken. Wel sluiten we racistische, antisemitische en extremistische partijen uit.”

Boycot

Modrikamen komt zo opnieuw in de schijnwerpers te staan. Hij stond als advocaat de Fortis-aandeelhouders bij en richtte in 2009 de Parti Populaire op. Econoom Rudy Aernoudt, die samenwerkte met Modrikamen en in 2010 door hem uit de partij werd gezet, vindt zijn nieuwe rol weinig verrassend. “Toen ik hem leerde kennen, was hij een liberaal en een belgicist. Toen het partijprogramma was geschreven, ontpopte hij zich plots als Waals en extreemrechts. Hij heeft nu door dat zijn PP geen toekomst heeft en ziet hierin een manier om op het toneel te blijven. Hij draait met de wind.”

Van die kritiek trekt Modrikamen zich niets aan. “Ik ben liberaal en conservatief, maar ook populistisch. Ik geloof dat de grenzen tussen die denkbeelden eerder poreus zijn. Ik geloof in een breuk met bepaalde waarden. Ik ben geen Hongaar, maar kan me vinden in de visie van Orbán. Ik ben geen Italiaan, maar sta achter Matteo Salvini van de Lega Nord. Al tien jaar word ik geboycot door de Waalse linkse intelligentsia en de linkse Waalse pers. Op vlak van vijandigheid ben ik wel wat gewend.”

Voorlopig krijgt vooral Bannon kritiek. Oud-premier Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, verspreidde alvast de boodschap #BanBannon op Twitter. “De extreemrechtse visie van Steve Bannon en zijn poging om de politiek van Trump naar ons continent te exporteren zullen door fatsoenlijke Europeanen worden verworpen. We weten waarvoor de nachtmerrie van het nationalisme in het verleden in onze landen heeft gezorgd.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234