Dinsdag 25/02/2020

Migratie

Missie tegen mensensmokkel inzet van harde politieke discussie

Vluchtelingen voor de kust van Libië Beeld AFP

Als het van de N-VA afhangt, mag de missie van de Louise-Marie op de Middellandse Zee meteen geschrapt worden. CD&V en Open Vld reageren misnoegd.  

Het fregat Louise-Marie is momenteel actief in de Middellandse Zee. Het wordt ingeschakeld in de bredere Europese operatie Sophia, met als doel netwerken van mensensmokkel te traceren en op te rollen. “De Louise-Marie doet dat goed, maar we zouden er beter mee stoppen”, zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in een gesprek met VTM Nieuws“Let wel, mensen in nood moeten gered worden. Maar dan moeten ze niet naar Europa gebracht worden. Dat zorgt voor een aanzuigeffect met enkel meer doden tot gevolg."

Al sinds 2015 neemt ons land deel aan Sophia. België levert elk jaar een fregat dat ongeveer anderhalve maand wordt ingezet. Als de Belgen bootvluchtelingen spotten, spreekt het vanzelf dat ze die ook redden, maar het is niet de eerste doelstelling. Het is ook de bedoeling om op Libisch grondgebied op te treden tegen de smokkelaars, maar zover zijn we niet, want daar is geen mandaat voor.

“Als het mandaat niet wordt uitgebreid, heeft deze operatie inderdaad nog weinig zin”, zegt Laurence Mortier, woordvoerster van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). “We sluiten ons dus aan bij het standpunt van Francken.”

'Humaan beleid'

Veli Yüksel, de defensiespecialist van CD&V, is verrast door het standpunt van N-VA. "Onze deelname is door Vandeput telkens lovend beoordeeld. De operatie Sophia is dus effectief. Als wij ons zouden terugtrekken is dat niet alleen vanuit humaan opzicht verkeerd, we zouden onze partners gewoonweg in de steek laten." Ook Open Vld'er Tim Vandeput zit op die lijn. 

Europa-specialist Hendrik Vos (UGent) stelt dat deze discussie in wel meer lidstaten leeft. "De migratiecrisis heeft dan ook geen simpel antwoord, waardoor wel meer lidstaten worstelen met het migratievraagstuk, omdat het hen met de neus op de feiten drukt omtrent hun basiswaarden. Voor dergelijke operaties is er geen wettelijke verplichting of Europese regelgeving. Het is een engagement van mensen en middelen. En wanneer de solidariteit tussen de lidstaten wegvalt, dan is dat een gevaarlijk precedent. Het is simpel, als elk land wegkijkt en zich terugtrekt uit dergelijke operaties, dan sterven die mensen op de Middellandse Zee. Het vertrek van België uit zo'n operatie is dus niet vrijblijvend. De ondergrens in deze is wat mij betreft de menselijkheid, hoe moeilijk de politieke discussies ook zijn. Je kunt deze vluchtelingen niet aan hun lot overlaten. Europa heeft een morele verantwoordelijkheid." 

Premier Charles Michel (MR) laat weten dat het onderwerp vandaag op de agenda van de Europese Raad staat, waar minister Didier Reynders (MR) voor ons land aanwezig zal zijn. De Belgische deelname aan de missie Sophia loopt op 27 juli af, zegt de woordvoerder van de premier. "Het is nog niet uitgemaakt wat de Belgische bijdrage zal zijn in de toekomst, maar het is belangrijk dat het gebeurt binnen een Europees kader", benadrukt de woordvoerder. "Ons oogpunt moet altijd zijn dat we mensen moeten redden, maar we moeten er tegelijk voor zorgen dat we mensen ontraden om dergelijk risico te nemen."

De piste van zogenaamde hotspots in Libië, waarbij vluchtelingen opgevangen en ontraden worden voor een oversteek, is een denkspoor, klinkt het in regeringskringen. Diplomatieke bronnen zeggen echter dat de politieke situatie in Libië te onstabiel is.

Pas in de loop van het najaar neemt ons land een definitieve beslissing over welke buitenlandse missies volgend jaar op het programma staan. Het verdict over de verdere deelname aan Sophia valt ook dan pas. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234