Vrijdag 10/07/2020

Politiek

Ministers nemen nieuwe bevoegdheden over van N-VA-collega's: “Collegiale overdracht” volgens De Block

Sander Loones draagt de bevoegdheid Defensie over aan Didier Reynders.Beeld BELGA

Na de herschikking van de federale regering als gevolg van het vertrek van N-VA vonden maandagnamiddag een aantal machtsoverdrachten plaats, al dan niet in aanwezigheid van de pers. De overdracht van Asiel en Migratie tussen Theo Francken (N-VA) en Maggie De Block (Open Vld) verliep volgens die laatste in “collegiale” sfeer.

Voor Sander Loones was het de tweede overdracht in minder dan een maand tijd. Op 12 november nam hij de fakkel over van zijn partijgenoot Steven Vandeput als minister van Defensie en Ambtenarenzaken, die burgemeester van Hasselt wordt. Het departement Defensie komt nu in handen van MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Het departement Ambtenarenzaken droeg hij over aan Sophie Wilmès (MR), die ook bevoegd blijft voor Begroting.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo krijgt er voortaan ook Financiën bij. De Croo was erg lovend over de samenwerking met zijn voorganger Johan Van Overtveldt: “Samen met ons heeft hij belangrijke hervormingen doorgevoerd. Ik denk met name aan de verlaging van de belastingen voor burgers en bedrijven waardoor de totale fiscale druk en het overheidsbeslag de voorbije jaren zijn gedaald.” 

Nu komt het er voor de Open Vld’er op aan om al het werk dat Van Overtveldt de voorbije maanden voorbereid heeft, zoals de begroting 2019 of de fiscale maatregelen van de jobdeal tot een goed einde te brengen. Ook wil hij erover waken dat de impact van de brexit zo klein mogelijk blijft voor de Belgische bedrijven.

Ook de overdracht van Asiel en Migratie tussen Theo Francken (N-VA) en Maggie De Block (Open Vld) vond maandag plaats. Wie dacht dat ze - na de sneer van De Block richting Francken zondag - mekaar fysiek te lijf zouden gaan, kwam bedrogen uit. Volgens een tweet van de liberale politica ging het om een “collegiale overdracht” van de bevoegdheden. Francken kreeg een bloemetje voor zijn vrouw en De Block kreeg een exemplaar van Franckens boek, “met een aardig woordje erin”.

De overdracht van Binnenlandse Zaken en Veiligheid van Jan Jambon (N-VA) naar Pieter De Crem (CD&V) verliep in alle discretie. Eerder vandaag had De Crem laten weten de lijn van zijn voorganger te willen verderzetten. De N-VA'er heeft een goed beleid gevoerd op vlak van Binnenlandse Zaken, vindt De Crem, en het is duidelijk dat er "een grote continuïteit" zal zijn. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234