NieuwsAdopties
Minister Beke wil algemene adoptiepauze wegens ‘fouten en wanpraktijken’: wat is er aan de hand?
Minister van Gezin Wouter Beke (CD&V) vindt een algemene adoptiepauze noodzakelijk. Dat blijkt uit een nota die Beke volgende week op de Vlaamse regering zal voorleggen en die De Standaard en Het Laatste Nieuws konden inkijken. Beke zal later vandaag nog toelichting verschaffen bij de nota tijdens een persconferentie. Alles wat we nu al weten over de tijdelijke adoptiestop.
Wat is er aan de hand?
De gezinsminister wil een algemene adoptiepauze van twee jaar. Beke treedt daarbij een aantal experten bij die na twee jaar een rapport over interlandelijke adoptie af hebben. Veel animo om nog adopties uit het buitenland toe te laten is er niet bij die experten. Integendeel: het hele systeem moet op de schop. In de tussentijd moeten volgens Beke dus vrijwel alle adopties opgeschort worden. Ook de binnenlandse.
Wat staat er in dat rapport?
Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar het rapport is dan toch opgeleverd. En net zoals in Nederland, gooien ook hier de experten meteen een bom op tafel. Het huidige systeem van interlandelijke adoptie deugt niet, volgens hen, en moet dringend aangepast. Volgens de experten zijn adoptiebureau’s afhankelijk geworden van subsidies die de adopties met zich meebrachten. Hoe meer adopties, hoe meer geld het opbracht. En dat heeft volgens hen tot “fouten en wanpraktijken” geleid waar heel wat kinderen het slachtoffer van werden.
Wat moet er anders?
Het moet dus anders. Beginnende met het belang van het kind voorop te zetten in plaats van dat van de ouders. Interlandelijke adoptie, waar het kind uit haar culturele en religieuze omgeving wordt gehaald, hoort daar volgens de experten niet bij. Het mag daarom enkel nog mogelijk zijn als er in eigen land geen alternatief gevonden kan worden.
Maar de experten gaan verder: het aantal herkomstlanden moet danig ingeperkt worden, private adoptiebureau’s afgeschaft en vervangen door één dienst voor interlandelijke adoptie beheerd door de overheid en de wachtlijsten voor adoptieouders moeten omgevormd worden tot een poule van kandidaten, net zoals bij pleegouders. Meer zelfs, volgens de experts mag dit één pool worden van kandidaat-pleegouders en kandidaat-adoptieouders. Niet toevallig is voor het een net een tekort en voor het ander een overschot aan kandidaten.
Waarom dan een adoptiepauze?
Om die hele paradigmashift te kunnen realiseren, stellen de experts een adoptiepauze voor die gekoppeld is aan een “onmiddellijke stopzetting van de instroom van nieuwe adoptieouders.” Een voorstel waar minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) het verrassend mee eens is, zo blijkt uit een nota die Beke volgende week toelicht aan zijn collega’s in de Vlaamse regering . “Om zo’n ingrijpende hervorming uit te tekenen, is zo’n adoptiepauze noodzakelijk”, zegt Beke daarin, “waarbij er geen nieuwe trajecten voor kandidaat-adoptieouders opgestart zullen worden.” Wel moet volgens Beke zorgzaam worden omgegaan met die ouders die al een traject hebben lopen.
En adopties in eigen land?
Beke beperkt zich in die pauze niet tot enkel interlandelijke adopties. Het gaat, opmerkelijk genoeg, over alle adopties van een ongekend kind , dus ook die in eigen land. Voor veel kandidaat-adoptieouders wordt dit een bittere pil om te slikken. Velen van hen staan al jaren op de wachtlijst. Voor zij die nog geen uitzicht hadden op een kind, lijkt adoptie nu nog wel heel veraf. Al belooft Beke voor die mensen nog een aangepast traject.
Beke geeft later vandaag nog toelichting over de nota tijdens een persconferentie.