Zondag 07/03/2021

PolitiekCoronacrisis

‘Minister Beke is even uit de gevarenzone’: bellen met politiek journalist Roel Wauters

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Beeld Photo News
Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld Photo News

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in de coronacommissie in het Vlaams parlementslid zijn beleid van de afgelopen maanden verdedigd. Voorlopig hoeft hij niet te vrezen voor zijn positie, zegt politiek journalist Roel Wauters.

Wat heeft hij gezegd?

“‘We hebben ons collectief mispakt aan de aard en de snelheid van het virus’, zo startte hij zijn betoog. Wouter Beke trok zowat iedereen mee in bad: de experts, de politiek, de administratie: iedereen heeft gedaan wat hij of kon, door zeven dagen op zeven te werken, maar tegen dit virus was niemand opgewassen. Hij maakte de vergelijking met Wallonië en Brussel en benadrukte dat Vlaanderen het beter had gedaan. De crisis was een week sneller onder controle, en er waren verhoudingsgewijs duidelijk minder woon-zorgcentra getroffen. 

“Beke trok ook de persoonlijke kaart: hoe moeilijk hem bijvoorbeeld de beslissing viel om zeer vroeg alle bezoek te verbieden. Het mentale leed was enorm voor de bewoners, maar hij moest kiezen voor de hogere gezondheidsbelangen. Beke sprak ook over de inzet van zijn vader als huisarts, die hij herkende bij veel zorgverleners. En vertelde over de ontmoetingen die hij de voorbije weken heeft gehad in de woon-zorgcentra, met bewoners en personeel. “Deze sector verdient meer respect.” Als ultiem charmeoffensief opende hij het perspectief naar een beter statuut voor het personeel. Beke engageerde zich voor eenzelfde extra verloning zoals in de ziekenhuizen, waar de federale regering een miljard euro voor vrijmaakte. Ook een betere organisatie van de rusthuizen stelde hij in het verschiet, ingebed in de gemeenschap.”

Was dat meer dan een rookgordijn?

“Dat andere regio’s het minder goed doen dan Vlaanderen ontslaat een minister niet van zijn verantwoordelijkheid. Het klopt ook dat in februari weinig mensen konden vermoeden hoe erg het coronavirus zou toeslaan, maar dat wil niet zeggen dat je als minister niet kan optreden. 

“Vooral over de eerste weken na de uitbraak van het virus, blijven nog heel wat vragen bestaan. Waarom was er eerst het advies voor het personeel om niet preventief mondmaskers te gebruiken? Waarom duurde het zo lang om mondmaskers te bestellen? Waarom sloeg Beke eind maart de hulp van het federale niveau af? Waarom duurde het tot 9 april om een taskforce met Karine Moykens als crisismanager aan te stellen? De crisis was toen compleet, pas vanaf dan is de rust op het terrein enigszins weergekeerd. Er ging kostbare tijd verloren. Dat die taskforce er sneller had mogen komen, gaf Beke zelf ook toe.”

Heeft hij een goede beurt gemaakt?

“Beke was, zoals aangekondigd, tot in de puntjes voorbereid. Hij was zelfzeker en niet te beroerd om fouten toe te geven. Wat in zijn voordeel speelde: bij de zitting in de voormiddag had Moykens de meest actuele kwesties ontmijnd. Beke lag de voorbije weken onder vuur omdat de contactopsporing helemaal in de soep draait. Moykens kon aankondigen dat de prangende mankementen zullen worden verholpen. Het ondersteunende IT-systeem krijgt een tussentijdse update, mensen worden sneller opgebeld en de onderzoekers zullen voortaan ook mogen vragen naar de whereabouts, ondanks privacy-issues.”

Wat zegt dit over Bekes politieke toekomst?

“Beke is even uit de gevarenzone. Al voor de hoorzitting was duidelijk dat hij nog de steun geniet van zijn partij en zijn coalitiepartners. Zowel CD&V, als Open Vld en N-VA spraken die steun vandaag ook expliciet uit in het parlement. “Wij willen uw kop niet zien rollen, wel dat u uw hoofd koel houdt”, zei Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA). 

Een ontslag is niet aan de orde. Let wel, nog steeds geldt dat hij zijn foutenmarge volledig heeft opgebruikt. Als het contactonderzoek blijft slabakken, of erger nog, nieuwe problemen aan het licht komen in de woon-zorgcentra, zal iedereen weer in zijn richting kijken. Alles hangt af van hoe Beke de tweede golf zal managen.”

Roel Wauters, politiek journalist bij De Morgen. Beeld Eric de Mildt
Roel Wauters, politiek journalist bij De Morgen.Beeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234