Woensdag 16/10/2019

Verkiezingen

Minder belastingen en meer besparingen: N-VA kiest voor gekende recept

Beeld Photo News

N-VA houdt voor de verkiezingen in mei vast aan haar gekende sociaal-economisch receptuur: minder belastingen en meer besparingen.

“Na de horror van de regering-Di Rupo hebben we de afgelopen jaren de tanker gekeerd. Maar we zijn het er allemaal over eens dat we ook kansen hebben laten liggen”, zegt kandidaat-premier Jan Jambon. 

“Voor mei stellen wij daarom een stevig pakket sociaal-economische maatregelen voor”, vervolgt hij. “Er moet opnieuw een centrumrechts herstelbeleid komen. De ambitie is om vijf jaar met ‘dash’ te besturen. Maar het verhaal dat wij brengen is ook realistisch. We hebben onze maatregelen goed becijferd. Dat zal blijken als het Planbureau volgende week met zijn doorlichting van de partijprogramma’s komt.”

Minder belastingen

Nettoloon omhoog: De lasten voor wie werkt moeten verder omlaag volgens de N-VA. Om ervoor te zorgen dat werknemers meer nettoloon overhouden, stelt de partij voor om de bestaande belastingschijven te verbreden. Op termijn zou de middelste tariefschijf van 45 procent op die manier er tussenuit kunnen. Het doel is om zo uiteindelijk nog drie tariefschijven over te houden: 20, 40 en 50 procent.

Vennootschapsbelasting verder omlaag: De ontslagnemende regering voerde al een verlaging van de vennootschapsbelasting. Tegen 2020 daalt die naar 25 procent. Maar de N-VA bepleit nog een “aanvullende hervorming” van de vennootschapsbelasting. Het tarief moet het Europees gemiddelde blijven volgen, klinkt het, om onze economie competitief te houden ten opzichte van de andere Europese lidstaten.

Roerende voorheffing omlaag: De roerende voorheffing ligt vandaag op 30 procent, na een aantal verhogingen deze legislatuur. De N-VA heeft spijt van die ingrepen. De partij bepleit daarom opnieuw een verlaging, richting 20 procent. Deze verlaging zou onder meer een gunstige invloed moeten hebben op de vastgoedmarkt, waar veel investeerders nu hun centen parkeren, met risico op een bubbel.

Beeld Photo News

Meer besparen

Beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd: De Vlaams-nationalisten blijven doorduwen op dit punt: de werkloosheidsuitkeringen moeten tot maximaal twee jaar beperkt worden. Als een werkzoekende tegen dan geen nieuwe job heeft, valt hij voor maximaal een jaar terug op een forfaitaire ‘activeringsuitkering’. De N-VA is er heilig van overtuigd dat deze maatregel meer mensen aan het werk zal krijgen. Indien de Belgische tewerkstellinggraad stijgt met één procentpunt, spaart de staat 1,5 miljard euro uit.

Uitdoven brugpensioen: Dit is nog zo’n geel-zwarte klassieker. De N-VA wil het systeem van SWT (het oude brugpensioen) verder uitdoven door de instroom drastisch te beperken. 

Groeinorm gezondheidszorg beperkt: Om de begroting op orde te krijgen - dit blijft een kortetermijndoel voor de N-VA - wil de partij in de gezondheidszorg het principe ‘we geven niet meer uit dan er binnenkomt’ hanteren. Concreet: de partij wil de groeinorm in de gezondheidszorg behouden op 1,5 procent boven inflatie. In het verleden lag de groeinorm op 4,5 procent. Onder de regering-Di Rupo werd dit teruggebracht naar 3 procent, de regering-Michel bespaarde er verder op tot 1,5 procent. De N-VA wil dit doortrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234