Vrijdag 15/11/2019

Politiek

Michel maant aan tot spoed in federale formatie: ‘Het is te makkelijk om enkel het eigen programma te herhalen’

Voormalig premier en toekomstig Europees president Charles Michel. Beeld Mathieu GOLINVAUX / LESOIR

Het wordt hoog tijd om een nieuwe federale regering te vormen, vindt voormalig premier Charles Michel (MR). Hij kijkt vooral naar PS en N-VA, de grootste partijen aan beide zijden van de taalgrens. “Het is nodig dat zij hun verantwoordelijkheid nemen.”

Preformateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) brengen vandaag verslag uit bij de koning. Voormalig premier Charles Michel (MR) hoopt dat de federale formatie eindelijk in een stroomversnelling komt. “Het is dringend nodig om een meerderheid te vormen, om moedig te zijn”, zegt hij in De Ochtend op Radio 1. “Het is te makkelijk om enkel het eigen programma te herhalen. Je moet intelligente, positieve compromissen sluiten.”

Michel betreurt dat er, ruim vijf maanden na de verkiezingen, nog steeds weinig schot in de zaak lijkt te komen. “Ik betreur de onmogelijkheid om een nieuwe regering met een stabiele meerderheid te vormen”, klinkt het. Hij kijkt in de eerste plaats naar PS en N-VA. “Het is nodig dat zij hun verantwoordelijkheid nemen.”

Geen spijt

Intussen zit de federale regering al bijna een jaar in lopende zaken. Michel spreekt met klem tegen dat hij vaandelvlucht zou hebben gepleegd door die regering vroegtijdig te verlaten, om zich voor te bereiden op zijn nieuwe functie als Europees president. Het was simpelweg niet te combineren, meent hij. Bovendien heeft de regering én zijn eigen partij met zijn opvolger Sophie Wilmès “een sterke figuur voor de toekomst”.

Gevraagd naar de erfenis van zijn vijf jaar als premier, is Michel stellig: “Ik verdedig met vuur ons bilan. Ik heb twee belangrijke beloften gemaakt vijf jaar geleden: de communautaire discussie in de koelkast houden, dat is gelukt. En jobs, jobs, jobs. We hebben 290.000 jobs gecreëerd en de activiteitsgraad is nooit gezien in België.”

Bovendien, voegt hij eraan toe, was in december 2018 “het begrotingstekort door drie gedeeld, met een vermindering van de lasten op arbeid erbovenop. Dat is een mooi resultaat”.

Dat het tekort ondertussen toch nog oploopt tot maar liefst 11 miljard euro, noemt Michel vooral de verantwoordelijkheid van één partij: “De sanering is nu opnieuw moeilijker omdat N-VA in juli zijn akkoord had gegeven voor de begroting, maar die in december niet meer wilde steunen. Diegenen die de begroting die ze hadden goedgekeurd niet hebben gestemd, dragen de verantwoordelijkheid. En omdat we geen begroting voor 2019 hadden, en nog altijd zelfs niets voor 2020, is er een spontane verslechtering van de situatie, aangezien de uitgaven van de sociale zekerheid steeds belangrijker worden.”

Toch heeft hij geen spijt datde MR in 2014 als enige Franstalige partij in de federale regering is gestapt. “Ik zou exact dezelfde keuze maken”, klinkt het. “Na enkele maanden hadden we al een regering gevormd, met een stabiele meerderheid gedurende vier jaar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234