Zondag 19/01/2020

Politiek

Michel "betreurt" ja-stem voor Saudi-Arabië in VN-commissie

Beeld Photo News

Premier Charles Michel (MR) betreurt dat ons land zijn goedkeuring heeft gegeven aan de intrede van Saudi-Arabië in de VN-vrouwenrechtencommissie. Dat zei hij in de Kamer. "In de toekomst zullen we anders stemmen." Zowat alle partijen veroordelen de Belgische ja-stem.

Michel verklaarde dat de ja-stem niet had mogen uitgebracht worden, dat het niet meer zal gebeuren en dat uit de gebeurtenis lessen getrokken moeten worden. Volgens de premier werd ons land in snelheid gepakt door zijn eigen diplomaten. "Heel vaak zijn er maar zoveel kandidaten als er plaatsen zijn. Dat was nu ook het geval", zei hij. In dat geval is er normaal geen stemming. "Toch hebben de VS op het laatste moment daarom gevraagd. Er waren maar enkele uren tussen dat moment en het moment dat er gestemd moest worden."

"Mochten we het opnieuw kunnen doen, dan zouden we geen steun geven voor die stemming", verklaarde de premier in de Kamer. Hij beloofde dat voortaan een "politieke inschatting op het hoogste niveau" aan zo'n beslissing zal voorafgaan. "Vrouwenrechten zijn te belangrijk voor ons land. Kijk ook naar de voortrekkersrol die ons land speelt met de she decides-campagne." Met zijn uitval bevestigde Michel meteen de 'ja-stem' die ons land heeft uitgebracht. 

Gisteren had minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in het parlement al laten verstaan dat ons land voor toetreding had gestemd. Vanuit de oppositie én de meerderheid kwamen er bakken kritiek. De vrouwenrechten in het strenge moslimland zijn onbestaande. Vrouwen mogen er niet met de auto rijden en moeten voor eenvoudige beslissingen toestemming van hun man vragen.

Reynders gaf gisteren zelf al aan niet op de hoogte te zijn geweest van de beslissing van de diplomaten. "Mocht het anders zijn gelopen, hadden we anders gestemd", zei Michel. Daarmee zet hij zijn buitenlandminister in de wind.

"Hoeveel uren heb je nodig?"

Voor de oppositie volstond Michels uitleg over de korte tijd die de Belgische diplomaten hadden om hun standpunt te bepalen, niet. "Hoeveel uren heb je nodig om te weten dat Saudi-Arabië vrouwen stenigt?", vroeg sp.a-fractieleider Meryame Kitir zich af. Ook Groen-parlementslid Wouter De Vriendt nam geen genoegen met de uitleg. "Ik begrijp dat het allemaal heel snel is moeten gaan, maar blijkbaar zitten de juiste reflexen niet ingebakken. Deze regering heeft blijkbaar geen moreel kompas, maar kiest ervoor om Saudi-Arabië met de fluwelen handschoen aan te pakken." 

Zijn PVDA-collega Raoul Hedebouw wees op de verantwoordelijkheid van Reynders. "Hij moet op de hoogte zijn geweest, dat is te betreuren."

Sp.a-voorzitter John Crombez zei tegenover de camera's van Villa Politica niet onder de indruk te zijn van de spijtbetuigingen van premier Michel. "Het gebeurt niet vaak dat een premier in het parlement zegt dat hij spijt heeft van het beleid van zijn regering", zei Crombez. "Weet hij wel wat zijn regering in het buitenland doet? Het gaat nochtans over belangrijke thema's. België is nu een land dat Saudi-Arabië in een comité voor vrouwenrechten stemt. Dat is ongelooflijk. Als premier kan Michel zich hiermee niet van afmaken. Dit wil zeggen dat hij geen antwoord heeft en dat zijn regering niet draait."

Vanuit de meerderheid kreeg de premier bijval. "Een hond in ons land heeft meer rechten dan een vrouw in Saudi-Arabië", zei CD&V-Kamerlid Els Van Hoof. "Als mijn huis in brand staat, vraag ik toch ook niet om aan een pyromaan om te blussen?" Annemie Turtelboom (Open Vld) veroordeelde de ja-stem sterk. "Er is een diplomatieke logica en een politieke logica. Universele waarden als vrouwenrechten moeten we overlaten aan de regering en het parlement. Die waarden moeten ook gelden als het gaat om internationale, multilaterale contacten."

"Verticaal klasseren"

N-VA wil alle aanbevelingen van de VN-Vrouwenrechtencommissie "verticaal klasseren" zolang Saudi-Arabië er lid van is, zo liet fractieleider Peter De Roover al verstaan aan de VRT-radio en in enkele kranten. "Een vrouwenrechtencommissie waar Saudi-Arabië mee de pen voert, kan voor ons geen enkele betekenis hebben. Dat kan voor ons geen maatstaf worden en zijn voor vrouwenrechten", aldus De Roover, die liever een collectieve Europese tegenstem had gezien.

Ook coalitiepartners Open Vld en CD&V lieten al hun ongenoegen blijken over de Belgische steun voor Saudi-Arabië. Liberaal vicepremier Alexander De Croo benadrukte dat hij nooit 'ja' zou stemmen, of "enige instructie zou geven in die zin". CD&V-Kamerlid Els Van Hoof noemde het zitje voor de Saudi's een "heel jammerlijke zaak" en ziet er een strategie in van de Verenigde Staten - die een stemming forceerden - om de legitimiteit van het orgaan onderuit te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234