Woensdag 20/11/2019

seksuele intimidatie

#MeToo, ook in de politiek: "Ik probeer te reageren, maar je doet dat niet elke keer"

Elke Van den Brandt (Groen) Beeld BELGA

Ook in de politiek is er een probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt Vlaams Parlementslid Elke Van den Brandt (Groen) naar aanleiding van de golf aan verhalen die wereldwijd gedeeld worden onder de vlag #Metoo.

"Ja. Ook in de politiek. Rotopmerkingen, oneerbare voorstellen door collega-parlementsleden en me uit de lift reppen met een baksteen in de maag." Op Twitter laat Van den Brandt er geen twijfel over bestaan: ook de politiek is niet vrij van grensoverschrijdend gedrag. "Uiteraard gebeurt dat ook in de politiek. Wij leven niet in een bubbel. Overal waar mensen samenkomen, krijg je hiermee te maken."

Bent u er ook zelf al mee geconfronteerd?

"Absoluut. Mannen die in de lift elke keer tegen je aan komen staan, terwijl er meer dan genoeg plek is. Maar het gaat ook verder. Zo sprak een collega me tijdens een overleg in het Brussels Parlement eens aan met 'Bonjour ma chérie, tu veux boire quelque chose avec moi?', terwijl hij onder tafel zijn hand op mijn been legde. Dat heb ik in het Vlaams Parlement ook al meegemaakt."

Hoe reageert u dan?

"Die keer in het Brussels Parlement ben ik opgestaan en ergens anders gaan zitten. Hij had het toen wel door. Of de andere aanwezigen iets gemerkt hebben? Dat weet ik niet. Het gebeurde onder tafel."

"Ik probeer te reageren, maar je doet dat niet elke keer. Soms laat je het passeren, of je kijkt eens kwaad en hoopt dat de boodschap zo duidelijk is. Vaak spreek je iemand pas aan op zijn gedrag als zo'n situatie in de lift zich vier of vijf keer herhaalt. Achteraf zit je sowieso met die baksteen in de maag: met een heel slecht gevoel."

Hoe vaak komen die situaties voor?

"Ik ben zeker niet de enige politica met dit gevoel. Dit gebeurt overal, zeker waar er een machtspositie is. Ik heb het altijd en overal ervaren, en mijn vriendinnen – die niet in de politiek werken – ook. Dat is net de kracht van de actie #Metoo. Die opent heel veel mensen de ogen. Voor alle duidelijkheid: de grote meerderheid van de mannen en vrouwen gedraagt zich wel correct en overschrijdt geen grenzen. Ik merk wel dat mensen beginnen twijfelen over wat nu wel of niet oké is."

Hoe kunnen we die grenzen duidelijk stellen?

"Het is nu aan het beleid om op te treden. Ik ga morgen minister Homans (N-VA) interpelleren in het parlement. Ik wil dit over de partijgrenzen heen aanpakken, en samen bekijken hoe we dit maatschappelijk probleem kunnen tackelen. We moeten duidelijk maken wat de norm is. Via sensibiliseringscampagnes kunnen we mensen de woordenschat geven om met grensoverschrijdend gedrag om te gaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234