Zaterdag 19/10/2019

Verkiezingen

Met 'Gewoon doen' maken de liberalen een sterkte van hun zwakte

Staatssecretaris Philippe De Backer en partijvoorzitter Gwendolyn Rutten plakken affiches voor de verkiezingscampagne van Open Vld. Beeld Photo News

Open Vld trekt met de slogan 'Gewoon doen' naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het doet sterk denken aan het 'Normaal doen' waarmee de Nederlandse zusterpartij VVD vorig jaar campagne voerde en veel kritiek op zich laadde. "De partij probeert van haar zwakte haar sterkte te maken."

Breed lachend, een verfkwast in de hand, staan de Open Vld-kopstukken woensdagochtend in een loods in het Vlaams-Brabantse Huldenberg. Om hen heen: tientallen vers geplakte verkiezingsaffiches. 

De liberalen gebruiken de nieuwsluwe paasvakantie om hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober op gang te trappen. 

Dat de partijtoppers zelf de handen uit de mouwen steken om te pappen en affiches te plakken, moet de nieuwe campagneslogan kracht bijzetten: 'Gewoon doen'. "Wij zijn een partij van doeners", aldus Rutten.

Maggie De Block, Philippe De Backer en de andere aanwezigen benadrukken dat de klemtoon van de slogan op 'doen' moet liggen. Al kun je er moeilijk naast kijken dat er ook een tweede boodschap in zit: Open Vld heeft genoeg van de grote woorden en de moddergevechten, en wil 'gewoon' doen. 

Volgens sommigen heeft Open Vld daarmee wel erg goed naar haar Nederlandse zusterpartij VVD gekeken. Die trok vorig jaar met de slogan 'Normaal doen' naar de lokale verkiezingen. 

Sandy Evrard, de liberale burgemeester van de West-Vlaamse stad Mesen, spreekt met klem tegen dat er leentjebuur gespeeld werd. "Wij gebruikten die slogan al voor de verkiezingen van 2012." 

Populisme

De Nederlandse premier Mark Rutte kreeg destijds veel kritiek op zijn 'doe normaal of ga weg'-uitspraak. Hij kreeg de wind van voren, omdat hij niet duidelijk kon zeggen wat dan wel normaal is, en omdat hij schijnbaar de populist Geert Wilders achterna holde.

De nieuwe campagne werd duidelijk strak geregisseerd: Open Vld kiest voor één lijn. Weg zijn de vleugels ('Vlaanderen vleugels geven', campagne 2014), en Rutten lijkt ook het woord 'goesting', waarmee ze te pas en te onpas uitpakte, uit haar woordenboek geschrapt te hebben. 

Dat iedereen voortaan gewoon moet doen, was duidelijk goed afgesproken, want op het moment dat Rutten de slogan voorstelde, begonnen zowat alle liberalen tegelijk te twitteren, waardoor #gewoondoen in geen tijd trending was.

Al kwam dat ook doordat op sociale media al snel de draak werd gestoken met de nieuwe slogan. "Steal from the poor, give it to the rich? #gewoondoen" of "Gewoon doen wat N-VA zegt" zijn slechts enkele van de tientallen grappen die op Twitter passeerden. 

Dienstbaarheid

Toch is het een sterke slogan, vindt expert politieke communicatie Jan Callebaut. "Ik vind het heel bescheiden en heel verstandig om van onderuit vertrouwen te vragen om zaken te mogen realiseren. Zeker op lokaal vlak moet je toch een stuk dienstbaarheid uitstralen. Dus niet te veel de grote droom bouwen, daar heeft lokaal niemand een boodschap aan."

Behalve bescheidenheid spreekt er ook ambitie uit, ziet Callebaut. "Er spreekt ook een intentie uit mee te besturen in plaats van in de oppositie te zitten."

Het feit dat de slagzin op twee manieren kan worden gelezen, is mooi meegenomen, vindt Callebaut. "Al zou ik hun aanraden het toch maar op één manier uit te spelen, en dan vooral de doekracht te onderstrepen. Die tweede interpretatie laten ze beter aan het publiek. Als het publiek er ook de andere boodschap in leest, is dat een bonus. Als de partij het zelf gaat uitsplitsen, wordt het gekunsteld."

Ook Carl Devos, politicoloog aan de UGent, vindt de slogan goed gekozen. "Open Vld probeert van haar zwakte — het feit dat ze minder in beeld komt omdat het altijd over de strijd tussen CD&V en N-VA gaat – haar sterkte te maken: zij zitten niet in de discussies, omdat ze met beleid bezig zijn." 

Bovendien buigt de partij met de campagne ook de kritiek om dat haar ideologisch profiel onduidelijk is, meent Devos. "Waar staat Open Vld voor? Het antwoord: kijk naar onze daden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234