Politiek
"Met een lobbyist als Ludo Van Campenhout heeft de N-VA zelfs geen joodse kopman nodig"
"Joodse stemmen kunnen voor elke partij het verschil maken tussen een zetel meer of minder." Het verklaart waarom nu ook CD&V voor de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen kijkt naar de joodse gemeenschap.
Het is onduidelijk hoe groot de joodse gemeenschap in Antwerpen precies is. Het zou gaan om zo'n 30.000 mensen, van wie 15.000 tot 20.000 stemgerechtigd zouden zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen. Volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB) kunnen zij vooral voor kleine(re) partijen, zoals de Antwerpse CD&V en Open Vld, de doorslag geven.
“De joodse stemmen kunnen voor elke partij het verschil maken tussen een zetel meer of minder. Het gaat om 5 à 6 procent van het Antwerpse electoraat. Je hebt ongeveer 3 procent nodig voor een zetel. Stel dat er in Antwerpen een partij zou opkomen waarvoor alle joodse kiezers zouden stemmen, dan zouden zij goed zijn voor twee zetels."
Persoonlijke resultaten spelen een grote rol. "Claude Marinower, nu Antwerps schepen van Onderwijs, heeft de liberalen in 2012 eigenhandig een tweede zetel bezorgd”, zegt Sinardet. De orthodoxe Samuel Markowitz, die in oktober voor Open Vld de districtslijst trekt, wist toen als nobele onbekende meer dan 2.700 stemmen te behalen, fors meer dan lijsttrekker Willem-Frederik Schiltz of Annemie Turtelboom.
Stemadvies
Verschillende waarnemers beklemtonen dat “de joodse stem” niet bestaat. Uithangborden als Marinower en N-VA’er André Gantman spreken het meer seculiere deel aan, terwijl Markowitz en CD&V-kandidaat Aron Berger de (ultra)orthodoxe vleugel vertegenwoordigen. “Op links na streeft iedereen naar een joodse kandidaat”, zegt de joodse advocaat Henri Rosenberg. “Maar een deel van de orthodoxe joden, de chassidische gemeenschap Belz, staat pal achter de N-VA.”
Volgens Rosenberg speelt N-VA-schepen Ludo Van Campenhout een cruciale rol. “Zijn partij heeft goede diensten verleend, zoals een betere beveiliging van de synagogen. Van daaruit komen vlak voor de verkiezingen ook duidelijke stemadviezen, wat wordt gevolgd door orthodoxe kiezers die politiek vaker onmondig zijn. Van Campenhout wordt in die kringen “onze goede vriend Ludo” genoemd. Ze nodigen hem uit op familiefeesten, waar hij met keppeltje naartoe gaat. Met een lobbyist als Ludo heeft de N-VA zelfs geen joodse kopman nodig.”
Van Campenhout zegt de toenemende interesse voor de joodse gemeenschap toe te juichen. “Ik hoop wel dat de betrokkenheid na de verkiezingen blijft bestaan. Ik ben al vanaf mijn politieke jeugd intensief betrokken bij de joodse gemeenschap. Dat is spontaan gegroeid en niet berekenend. Chaver (Hebreeuws voor vriend, RA) noemen ze mij. En ik heb er inderdaad veel vrienden."