Maandag 06/07/2020

Begroting

Meevaller voor federale begroting: sociale zekerheid kwart miljard minder in het rood

Onder meer het aantal werklozen valt kleiner uit dan verwacht.Beeld ANP

De begroting van de sociale zekerheid tekent een verbetering op van een kwart miljard euro, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Een meevaller voor de federale regering, maar zeker geen reden tot euforie.

Afgelopen vrijdag kwamen de sociale partners bij elkaar om de begrotingscijfers van de sociale zekerheid te bespreken. Er viel goed nieuws te noteren: volgens de nieuwe ramingen is er een verbetering van 238 miljoen euro voor dit jaar. 

Daarvoor zijn verschillende verklaringen. Eerst en vooral is de levensduurte iets trager gestegen dan oorspronkelijk geraamd. De verhoging van de uitkeringen (de indexering) viel daardoor een maand later dan voorzien, wat de overheid 73 miljoen euro uitspaarde. Er zijn ook minder werklozen dan eerst gedacht, goed voor 72 miljoen euro minder uitgaven, en de werkloosheidsuitkeringen liggen gemiddeld iets lager dan gedacht, los van de index. 

Er spelen nog enkele andere factoren, maar de impact van het beleid is verwaarloosbaar. Logisch, aangezien de federale regering al sinds eind 2018 in lopende zaken is en nog nauwelijks maatregelen neemt. De verbetering gebeurde met andere woorden ‘spontaan’.

Coronavirus

Toch is er geen reden tot juichen. Zo is er in de cijfers nog geen rekening gehouden met de mogelijke economische impact van het coronavirus. Bovendien, 238 miljoen euro is slechts een fractie van het totale begrotingstekort van de federale regering, dat kan oplopen tot 12 miljard euro. Normaal gezien komt het monitoringcomité, een groep topambtenaren, eind deze week met een rapport die de cijfers op scherp stelt. 

De verbetering betekent evenmin dat de financiering van de sociale zekerheid de komende jaren een fluitje van een cent wordt, wel integendeel. Door de vergrijzing lopen de kosten voor pensioenen en de gezondheidszorg de komende jaren alleen maar op.

Maar de grootste bedreiging is volgens de bonden en de werkgevers nog het verdwijnen van de zogenoemde ‘evenwichtsdotatie’. Dat is het geld dat de federale overheid automatisch bijpast zodat de rekening klopt. Voor 2020 gaat het om 2,8 miljard euro. Vanaf volgend jaar wordt dat mechanisme voorwaardelijk. Bonden en werkgevers hebben daarom een werkgroep opgericht om te kijken hoe die financiering gevrijwaard kan blijven. Tegen eind deze maand willen ze daarover met een voorstel komen, waar de ontslagnemende (of de nieuwe) regering mee aan de slag kan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234