Maandag 06/04/2020

VN-Migratiepact

Meerderheid wil experts ondervragen over VN-migratiepact, maar krijgt kritiek: “Dit is een vertragingsmanoeuvre”

Premier Charles Michel zei eerder nog op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York nog het pact te zullen tekenenBeeld BELGA

Vier juridische experts mogen in de Kamer hun licht laten schijnen over het pact van Marrakech. De meeste oppositiepartijen hekelen de beslissing van de meerderheid als een onnodig vertragingsmanoeuvre.

De beslissing werd dinsdag in de late namiddag genomen na een tumultueuze zitting van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Elke fractie mag nu namen van juridische experten naar voren schuiven, waarna de hoorzitting ten vroegste al vrijdag – maar wellicht pas volgende dinsdag – zal plaatsvinden. Bedoeling is dat er meteen daarna gestemd wordt over een resolutie die de fracties dwingt om opnieuw kleur te bekennen – voor of tegen de Belgische steun aan het VN-migratiepact.

Alle ogen zullen dan gericht zijn op N-VA, die als enige meerderheidspartij nog steeds zijn reserves uitdrukt. Een plenaire stemming volgt vervolgens volgende week donderdag, 6 december. Dat wordt dan de laatste kans om eenheid te krijgen in de federale coalitie, want premier Charles Michel (MR) zou op 10 december afreizen naar Marrakech om zich te vervoegen bij de VN-lidstaten die de niet-bindende tekst steunen.

“Onze fractie steunt het pact nog altijd, zowel naar inhoud als naar vorm want we onderhandelden dit twee jaar in de Belgische traditie van het multilateralisme,” benadrukte Kamerlid Kattrin Jadin, namens Michels MR, “maar niet iedereen begrijpt blijkbaar hoe de tekst tot stand kwam, en daarom kunnen experten uitleggen wat voor sommigen nog troebel is.” Haar sneer was duidelijk gericht aan coalitiepartner N-VA, die zich bij monde van Peter De Roover bij de hoorzittingen aansloot zonder in zijn kaarten te laten kijken. Wel beloofde De Roover dat het “debat uitputtend gevoerd zal worden”.

Vertragingsmanoeuvre

Behalve het VB verzetten alle andere oppositiepartijen zich tegen de hoorzittingen. “Dit is een vertragingsmanoeuvre”, zei Kristof Calvo (Groen), die vond dat CD&V en Open Vld “capituleerden” voor N-VA. “Dat collega De Roover uitstel vraagt verwondert ons niet. Dat het hem toegezegd wordt wel. Er zijn hier liberalen en christendemocraten die hun grondwaarden niet meer kennen. Nu wordt elke dag de indruk gewekt dat er een probleem is, terwijl dit een evenwichtig, niet-bindend pact is. Elke dag uitstel van stemming is brandstof voor meer haat.”

Een boze Servais Verherstraeten (CD&V) keerde vervolgens Calvo’s stelling om. “Er is op sociale media veel haatzaaierij over het migratiepact. Hoorzittingen kunnen net helpen om dit tegen te gaan. Zo kunnen we duiden wat de echte impact zal zijn van het pact, dat zowel om rechten als plichten van migranten gaat.”

Ook Patrick Dewael (Open Vld) zei overtuigd te zijn dat de hoorzittingen de sereniteit kunnen terugbrengen. “Migratie is in mijn ogen veel te belangrijk om aan extremisten over te laten. Wie kan er nu tegen zijn als enkele experten hun mening laten horen?” Dewael gaf ook een steek naar de PS, nadat Kamerlid Julie Fernandez-Fernandez van de Franstalige socialisten en Richard Miller (MR) naar elkaar begonnen te schreeuwen.

Dewael: “De PS tekent nu bezwaar aan maar we hebben nog meegemaakt dat zij recent het EU-vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) wilden tegenhouden. Uiteindelijk heeft het debat dat toen plaatsvond voor de democratie zijn verdienste gehad. Ook nu kunnen we een parlementair debat voeren in de diepte. Stop dus met de politique politicienne en geef de hoorzittingen een kans.”

Spelen met vuur

Eén van de vragen die de juristen zullen krijgen is of er noodzaak is aan een interpretatieve tekst bij het pact, waar ook de N-VA op aandringt. Volgens Georges Dallemagne van de Franstalige christendemocratische oppositie CDH is dit spelen met vuur. “We maken pirouettes. Dit is al een niet-bindend pact, waarin de soevereiniteit van elk land wordt benadrukt. Vertrouwt de N-VA dan zijn eigen experten niet die 18 maanden onderhandelden? Wat gaan we doen als ze ons nu zeggen dat het toch een beetje bindend is?”

Wie met een brede grijns op het gezicht de bitse woordenwisselingen gadesloeg, was Filip Dewinter (Vlaams Belang), die in zijn tussenkomt de Twitter-boodschap voorlas waarin Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini aankondigde dat zijn regering het VN-migratiepact niet steunt. “Leer ermee leven dat jullie het niet langer overal meer voor het zeggen hebben, er zijn intussen andere krachten in Europa die de taal van het volk spreken”, zei hij, waarna Jaddin (MR) hem wou onderbreken. Voorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) moest sussen. “Geef collega Dewinter niet wat hij zoekt: een incident.”

Lees meer over het migratiepact

De bocht van Marrakech: waarom Francken zo lang zweeg

Uit onze reconstructie blijkt dat er een groot verschil was tussen wat bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) voor en achter de schermen verklaarde over de totstandkoming van het pact.
 

Redt Angela Merkel de regering-Michel?

Duitsland gaat een interpretatieve verklaring toevoegen aan het VN-migratiepact. Mogelijk biedt die een uitweg voor de Belgische regering, die al weken verdeeld is over het pact.
 

VBO wil dat regering stopt met kibbelen over VN-migratiepact: “Los het op!”

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vraagt de regering om het gekibbel rond het migratiepact van de Verenigde Naties achter zich te laten.
 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234