Dinsdag 23/04/2019

Nationale Bank

Meer vrouwen en minder mandaten: zo wil Johan Van Overtveldt de Nationale Bank moderniseren

“Eerder was er weinig animo, maar ik hoop dat er nu een momentum is” Beeld Belga

Minder postjes, meer onafhankelijken en een derde vrouwen in de Regentenraad. Zo wil minister Van Overtveldt de Nationale Bank (NBB) moderniseren, zij het pas tegen 2023.

De NBB ligt onder vuur omdat de enige vrouw in het directiecomité, Marcia De Wachter, vervangen zou worden door een man: oud-minister Steven Vanackere (CD&V). Van Overtveldt beloofde snel met voorstellen te komen om de man-vrouwverhoudingen te verbeteren en om de oude structuren te hervormen - lees: af te slanken.

Wat stelt hij voor?

1. Meer vrouwen aan de top

Tegen 2023 moet de regentenraad voor een derde uit vrouwen bestaan. De quota voor beursgenoteerde bedrijven worden dus uitgebreid naar de regentenraad, maar niet naar het directiecomité. "Daar hebben we geen wettelijk kader voor", stelt Van Overtveldt.

Als de gouverneur een man is, moet de voorzitter van de regentenraad een vrouw zijn, en omgekeerd. Vandaag zit de gouverneur die nog voor, maar volgens Van Overtveldt moet daar een onafhankelijke komen. In casu: een Nederlandstalige vrouw, want gouverneur Pierre Wunsch (met MR-signatuur) is een Franstalige man.

2. Minder mandaten

Van Overtveldt wil ook snoeien in het aantal topfuncties en mandaten. Eerst en vooral wil hij het tienkoppige college van (politiek benoemde) censoren afschaffen. Hun functies worden dan volledig overgenomen door de regentenraad, die er ter compensatie tijdelijk 4 onafhankelijke regenten bijkrijgt.

Tegen 2023 moet de regentenraad, die uitgebouwd zal worden tot een echte raad van bestuur, opnieuw afslanken: van 14 (de huidige 10 regenten + de 4 nieuwe onafhankelijken) naar 8: de federale regering en gewesten elk 1, vakbonden en werkgevers ook elk 1 (in plaats van 3 en 2) en 2 onafhankelijken, onder wie de voorzitter.

Het verlies aan zitjes zit dus vooral bij de sociale partners. Maar ook de federale regering verliest invloed. Het aantal pure politieke benoemingen gaat van 5 naar 4, maar daarvan mogen er 3 aangeduid worden door de regio's. De vraag is of de andere partijen (en hun achterban) daarmee akkoord gaan.

3. Garantie op bekwame bestuurders

Nieuwe directeurs, gouverneurs en vicegouverneurs zullen een hoorzitting moeten ondergaan in het parlement, dat ook experts mag aanstellen om na te gaan of ze goede en correcte bestuurders zijn. Op vraag van de ECB wil Van Overtveldt ook de leeftijdsgrens van 67 jaar voor regenten en gouverneur afschaffen. Die laatste mag wel maar 2 termijnen meer aanblijven: maximaal 10 jaar dus.

Van hun weddes blijft de minister af. "In 2014 werden die al met ruim 12 procent verlaagd", aldus Van Overtveldt. Wel wil hij laten onderzoeken of die lonen te verantwoorden zijn in vergelijking met de centrale banken in andere lidstaten.

Vandaag stelt het kabinet-Van Overtveldt zijn plannen voor aan de andere kabinetten. "Eerder was er weinig animo voor hervormingen bij de bank, maar ik hoop dat er nu een momentum is", stelt de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.