Vrijdag 20/05/2022

Politiek

Medewerker Bourgeois op lunch met oostfronters

Een Facebookpost van Karlijn Deene. Beeld RV
Een Facebookpost van Karlijn Deene.Beeld RV

De speechschrijfster van Vlaams-minister president Geert Bourgeois (N-VA) woonde begin december een lunch bij met oostfronters. Zelf stelt ze dat ze niet meer deed dan haar opa vergezellen.

Roel Wauters

Het was de kleine Belgicistische partij BUB die haar aanwezigheid op de lunch signaleerde. Op hun website publiceerden ze een Facebook-post van Karlijn Deene, de speechschrijfster van Vlaams minister-president Bourgeois. Op de foto steekt een oudere dame een kaars aan, in het gezelschap van andere mensen op leeftijd. De begeleidende tekst: "Allerlaatste bijeenkomst van Vriendenkring Sneyssens. Samen met mijn opa. Beklijvend moment toen Oswald Van Ooteghem hulde bracht aan de gesneuvelde en overleden kameraden, en de joelkaars aanstak."

De Vriendenkring Sneyssens is een vereniging van Vlamingen die samen met de Duitsers aan het oostfront hebben gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oswald Van Ooteghem, die zelf destijds meestreed aan de zijde van de SS, is de voortrekker van de groep. Na de oorlog zat hij een gevangenisstraf uit voor collaboratie. Later engageerde hij zich politiek. Tussen 1974 en 1987 zetelde hij in de Senaat voor de Volksunie.

Privélunch

Viroloog Marc Van Ranst pikte het bericht op en postte het op zijn Facebook- en Twitter-account. "Het is stuitend dat een kabinetsmedewerker en speechschrijfster van de Vlaamse minister-president haar sympathie voor voormalige (zij het hoogbejaarde) naziaanhangers zelfs niet meer verbergt, maar nu ook openlijk etaleert, vergoelijkt en verdedigt", schreef hij. "Arm Vlaanderen."

Om zijn boodschap te onderstrepen voegde hij een aantal foto's toe. Onder meer van een oostfronter-berkenkruis, dat ook op de vlag staat van de Vriendenkring Sneyssens. Twee andere tonen een zangstonde van dezelfde kring waar volgens Van Ranst foute liedjes werden gezongen.

Een fotomontage van viroloog Marc Van Ranst over de bijeenkomst van de Vriendenkring Sneyssens waarop Karlijn Deene (N-VA) aanwezig was. Beeld RV
Een fotomontage van viroloog Marc Van Ranst over de bijeenkomst van de Vriendenkring Sneyssens waarop Karlijn Deene (N-VA) aanwezig was.Beeld RV

Ook Gents burgemeester Daniël Termont reageerde: "Nu is het tenminste duidelijk waar de N-VA in onze stad voor staat." Deene is ook gemeenteraadslid in Gent. "Ze wist duidelijk waarover het ging en was schijnbaar trots om die kameraden die met de nazi's hebben gevochten te herdenken."

Deene wijst alle beschuldigingen van de hand. "Ik was daar om mijn opa van 92 te vergezellen. Dat was ook een oostfronter, ja. Het was een privélunch met mensen van de Vriendenkring Sneyssens, die intussen is opgedoekt. Alle leden zijn erg oud en weten dat ze niet zo lang meer zullen leven. Toen er een kaars werd aangestoken ter nagedachtenis werd het emotioneel." Naziliedjes werden er niet gezongen. "Dan zou ik geprotesteerd hebben", zegt ze. "De fotomontage van Van Ranst is heel suggestief."

De Vriendenkring Sneyssens is geen clubje nazisympathisanten, weet historicus Bruno De Wever (UGent). "Laat ik het zo stellen: het is de minst aangebrande in zijn soort. Van Ooteghem heeft zich geconformeerd aan de parlementaire democratie. Die mensen hebben een van de bloedigste conflicten van de geschiedenis meegemaakt. Dat schept een blijvende verbondenheid, die af en toe gevierd wordt. Je zou dat menselijk kunnen noemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234