Dinsdag 23/07/2019

In memoriam

Maystadt: een kanjer in de Martensjaren

Minister van Staat Philippe Maystadt (cdH). Beeld BELGA

Philippe Maystadt (69) is overleden. De Franstalige christendemocraat was doorheen de jaren tachtig en negentig een belangrijke compagnon de route van Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene.

"Ik heb me eens verontwaardigd uitgelaten tegenover Maystadt omdat veel partijen, de Franstalige christendemocraten incluis, hun onberispelijk Waals gedrag meenden te moeten bewijzen door José Happart geen strobreed in de weg te leggen. Maystadt zei dat hij geen keuze had, 'want de mensen komen me zelfs na de zondagsmis zeggen dat ik Happart met alle mogelijke middelen moet bijstaan'."

Het is een van de tientallen anekdotes over Maystadt die staan opgetekend in Luctor et Emergo, de memoires van oud-premier Wilfried Martens (CD&V). Deze passage toont het goedlachse, relativerende karakter van Maystadt.

Aan dat filosofische karakter wordt vaak gerefereerd na de bekendmaking van zijn overlijden vanmiddag. De Franstalige openbare omroep RTBF typeert Maystadt als een "glimlachende en capabele politicus". "Hij belichaamde op zijn eentje de christendemocratie". De krant La Libre omschrijft hem als een "atypische politicus", iemand die evenveel van filosoferen hield dan van besturen.

Lang palmares

Hoewel de naam Maystadt misschien niet meteen meer een belletje doet rinkelen, is het palmares van de Luikenaar - afkomstig uit Petit-Rechain - adembenemend lang. Van minister en vicepremier, over partijvoorzitter van de toenmalige PSC, tot hoofd van de Europese investeringsbank en minister van staat.

Maystadt werd parlementslid op zijn 29ste en minister op zijn 32ste. Doorheen de jaren tachtig en negentig zat hij mee aan de knoppen van het snel veranderde België. In die periode was hij een belangrijke regeringspartner van onder meer Wilfried Martens, Jean-Luc Dehaene en Herman Van Rompuy. Tussen 1988 en 1998 bleef hij aan een stuk door minister van Financiën. In die periode overzag hij onder meer het ontstaan van de Europese monetaire unie en het Globaal Plan, het besparingsplan dat  Dehaene opstelde om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Philippe Maystadt in 2014. Beeld Photo News

Joëlle Milquet

Binnen de toenmalige PSC (de voorganger van het huidige cdH) vormde Maystadt al die tijd een triumviraat met Melchior Wathelet en Gérard Deprez. Toen dat trio rond de eeuwwisseling uit elkaar viel, investeerde Maystadt zijn laatste politieke kapitaal in zijn opvolger: de dan nog totaal onbekend Joëlle Milquet. Zij nam het stokje over en werd de onaantastbare kopvrouw binnen cdH. Maystadt zelf verhuisde naar de Europese Investeringsbank, waar hij bleef werken tot 2011.

"Ode aan een gedreven Europeaan die dicht bij de burgers stond. Een groot man verlaat ons", reageert premier Charles Michel (MR) vanmiddag via Twitter op het overlijden van Maystadt. Volgens huidig cdH-voorzitter Benoît Lutgen verliest zijn partij "een uitzonderlijke politicus en personaliteit". Milquet laat weten dat er "geen woorden bestaan om haar respect en affectie voor Maystadt uit te drukken".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden