Zondag 19/05/2019

samusocial

Mayeurs lot ligt in handen van Onkelinx

Dat Yvan Mayeur (PS) nog op zijn plaats zit als burgemeester, heeft hij louter te danken aan Laurette Onkelinx, voorzitter van de machtige Brusselse PS-federatie. Maar hoe lang kan zij dat nog volhouden?

Laurette Onkelinx, voorzitter van de Brusselse PS-afdeling. Beeld BELGA

Nu de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) aan zijn partijgenoot Mayeur heeft gevraagd "om zijn positie in vraag te stellen", hangt een ontslag meer dan ooit in de lucht. "Ik ben die praktijken beu", zei het Brusselse zwaargewicht aan de RTBF- en VRT-radio. "Maar het is niet mijn rol om zijn ontslag te vragen. Iedereen moet zijn eigen verantwoordelijkheden nemen." Brussels minister Pascal Smet (sp.a) vraagt dat Mayeur "zijn verantwoordelijkheid neemt, binnen de komende uren".

De druk wordt onhoudbaar. Het is echter niet de Brusselse regering, maar Laurette Onkelinx die als voorzitter van de Brusselse PS-federatie finaal beslist over het lot van Mayeur. En zij heeft tot nu toe hem de hand boven het hoofd gehouden. Zelf wilde ze afwachten tot de bespreking van het auditrapport van Samusocial door de regering en het parlement, vandaag en morgen. "We kunnen het democratisch proces toch niet doorkruisen?", klonk het gisterenavond laat bij haar woordvoerster. 

Dat rapport laat alvast aan duidelijkheid niet te wensen over. Het toont aan dat Mayeur, net als zijn OCMW-voorzitter Pascale Peraïta, meer dan 16.000 euro per jaar opstreken voor vergaderingen van daklozenorganisatie Samusocial, terwijl er geen bewijs is van de geleverde prestaties. Het systeem met zitpenningen zou op hun maat zijn uitgedokterd.

Meer macht dan Di Rupo

Waarom heeft Onkelinx dan nog niet ingegrepen? Er is een uiterst solide, zelfs vriendschappelijk relatie tussen de twee. Onkelinx en Mayeur kwamen ongeveer gelijktijdig in het federaal parlement en het klikte meteen. "Hoe gaat dat? Twee jonge talenten en gelijkgezinden ontmoeten elkaar", klinkt het bij een bevoorrecht waarnemer. Toen Onkelinx enkele jaren geleden naar Brussel verhuisde, was Mayeur een van de mensen die haar hielp zich te settelen in de hoofdstad en haar wegwijs maakte in de politieke organen van de Brusselse PS en daarbuiten.

In 2014 werd Onkelinx voorzitter van de lokale PS-afdeling, een van de machtigste posities binnen de partij. Het is bijvoorbeeld de Brusselse voorzitter die zonder inmenging van de nationale leiding op de Keizerslaan beslist wie er minister wordt in de Brusselse regering. Over het lot van Mayeur heeft ze meer macht dan voorzitter Elio Di Rupo.

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) heeft een nauwe band met Laurette Onkelinx (PS). Beeld Wouter Van Vooren

Bij Di Rupo blijft het intussen oorverdovend stil. Hij zal Onkelinx niet snel en public zijn wil opleggen. Niet dat de twee hartsvrienden zijn, maar als compagnons de route is er een diep respect tussen hen. Onkelinx moet dit zelf maar oplossen.

Publifin-affaire

Het doet allemaal heel erg denken aan de Publifin-affaire. Ook daar vermeed Di Rupo aanvankelijk de confrontatie met de Luikse PS, waardoor de hele zaak maar bleef verder etteren. Zijn gebrek aan daadkracht leverde hem intern heel wat kritiek op. Nu voert hij achter de schermen de druk verder op. 

Mayeur neemt nu dan wel afstand van alle interne partijfuncties en kondigde ook aan dat Samusocial grondig hervormd zou worden. Het lijkt allemaal too little too late. 

Onkelinx komt tegelijk zelf in het vizier. Gisteren raakte bekend dat haar partner Marc Uyttendaele als advocaat van Samusocial een brief heeft geschreven aan de auteurs van het auditrapport van de regering. Daarin probeerde hij het onderzoek nog af te blokken. Intern wordt haar dit aangerekend. "Ze moet beseffen dat ze hier zelf beschadigd kan uitkomen", klinkt het bij een Brusselse PS-topper. "Enkel zij en de hofhouding van Mayeur steunen hem nog als burgemeester."

Van buitenaf wordt Mayeur verder richting uitgang geduwd. MR-voorzitter Olivier Chastel gaf vanochtend zelf aan dat de coalitie in het stadsbestuur in gevaar is. Gisteren kondigde sp.a-voorzitter John Crombez aan dat zijn partij overweegt om uit de meerderheid te stappen. Hoe lang kan Onkelinx aan de druk weerstaan?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.