Donderdag 12/12/2019

Verkiezingen

Mathias De Clercq wordt nieuwe burgemeester van Gent: “We gaan voor een ambitieus bestuur”

Mathias De Clercq (Open VLD) wordt de nieuwe burgemeester van Gent Beeld Wannes Nimmegeers

Open Vld, het kartel sp.a-Groen en CD&V hebben een coalitieakkoord gesloten in Gent. Mathias De Clercq wordt burgemeester, Groen krijgt vier schepenen. Ook CD&V blijft aan boord, met kopvrouw Mieke van Hecke als schepen.

Een definitief bestuursakkoord is nog niet uitgewerkt in de Arteveldestad, maar in een eerste nota zijn er 14 werven. “We willen een stad die voorop loopt maar ook achterom kijkt”, zegt De Clercq.

“We gaan voor een ambitieus bestuur dat zichzelf in vraag durft te stellen en zich laat uitdagen”, zegt De Clercq. “We moeten als stad absoluut voorop lopen, maar ook achterom kijken om te zien of iedereen mee is. We gaan de Gentenaars daarom nog nauwer betrekken, met onder andere wijkbudgetten en stadsbrede debatten.”

Na anderhalve maand onderhandelen zijn ze er in Gent dus uit. Morgen wordt een nieuw stadsbestuur voorgesteld, een coalitie van Open Vld, het kartel sp.a-Groen en CD&V. Mathias De Clercq (Open Vld) wordt burgemeester. Zijn partij krijgt twee schepenen die de bevoegdheden Economie, Ondernemen, Handel, Sport en Haven, en Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Cultuur krijgen.

Geheel tegen de wil van het kartel blijft ook CD&V aan boord: Mieke Van Hecke wordt schepen van Burgerzaken en Protocol.

De post van Feestenschepen, die erg zichtbaar is in Gent, wordt gedeeld: drie jaar iemand van sp.a en drie jaar iemand van Groen. Hun goeie verkiezingsuitslag levert Groen vier schepenen op. Die krijgen de bevoegdheden Mobiliteit, Openbare Werking, Architectuur en Stedenbouw; Onderwijs, Opvoeding, Jeugd en Werk; Milieu, Energie, Klilmaat en Wonen; en Personeel en Toerisme. Sp.a krijgt de pakketten Voorzitterschap BCSD; Welzijn en Financiën; Openbaar Groen; en Beleidsparticipatie, Cocreatie en Buurtwerk. Groen en Open VLD delen het voorzitterschap en het ondervoorzitterschap van de gemeenteraad.

Alle partijen moeten nog een partijbestuur houden over het akkoord. Groen doet dat vanavond, Open Vld morgenvroeg.

Het kartel sp.a-Groen verloor bij de verkiezingen van 14 oktober zijn absolute meerderheid, maar bleef wel de grootste. Toch claimde De Clercq op de verkiezingsavond meteen de burgemeesterssjerp. De liberalen waren de grootste winnaar, maar bleven wel de tweede partij.

Open Vld klonk zich meteen na de verkiezingen vast aan CD&V, terwijl sp.a-Groen zich niet uit elkaar liet spelen.

Verhofstadt tevreden

Open Vld-lijstduwer Guy Verhofstadt reageert tevreden op het nieuws. “Dit is een heuglijke dag voor Gent”, zegt de voormalige premier aan persagentschap Belga. “Mathias heeft geweldig campagne gevoerd, overtuigend gewonnen en omgordt dan ook terecht de sjerp.” De Clercq is de ‘politieke zoon’ van Verhofstadt.

Beeld Gianni Barbieux
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234