F-16's

Mails waarmee Crombez Vandeput aanvalt, zijn waarschijnlijk vals

Opeenstapeling van vormelijke en inhoudelijke fouten in F-16-mails

- Jeroen Van Horenbeek - Bron: eigen berichtgeving

Met twee nieuwe legermails in de hand eiste John Crombez woensdag het ontslag van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Volgens de sp.a-voorzitter heeft hij de Kamer belogen in het F-16-dossier. Zes legerbronnen, waaronder tegenstanders van de minister en de luchtmacht, bevestigen echter het verweer van Vandeput. De mails waar Crombez op steunt zijn niet koosjer en waarschijnlijk vals.

Lees ook

9 dingen die niet kloppen aan de 'F-16-mails aan Vandeput'

Daags voor een vertrouwensstemming in de Kamer riep Crombez woensdag de pers bijeen over het F-16-dossier. Daar gooide hij een pakket legerdocumenten op tafel die Vandeput het laatste duwtje richting uitgang moesten geven. Het merendeel van die documenten was al bekend. Maar er zaten ook twee nieuwe mails bij, uit april en september vorig jaar.

Wat voorafging

België is intussen drie jaar op zoek naar een vervanger voor zijn F-16-toestellen, in de veronderstelling dat die tussen 2023 en 2028 versleten zijn en uit dienst moeten. Het gaat om een aankoop van 3,6 miljard euro.

Om te bepalen welke vliegtuigbouwer de 'aankoop van de eeuw' binnenhaalt, loopt er een aanbesteding. Momenteel zijn nog twee toestellen in de running: de Amerikaanse F-35 van Lockheed Martin en de Europese Eurofighter van Bae.

In maart lekte de sp.a, met behulp van anonieme legerbronnen, interne mails en een nota met berekeningen van Lockheed Martin. Volgens de oppositiepartij bewijzen die dat het leger de aankoopprocedure manipuleert. Een reeks hooggeplaatste officieren zou al een jaar op de hoogte zijn over nieuwe berekeningen van Lockheed Martin over de langere houdbaarheidsdatum van de F-16, maar deed hier niets mee.

Vandeput benadrukte dat hij niets afwist van die berekeningen en bestelde meteen twee audits. Die onderzoeken pleitten de militairen grotendeels vrij.

Volgens Crombez bewezen net die twee mails dat Vandeput de Kamer heeft belogen: hij wist wel degelijk van de berekeningen van Lockheed Martin over de F-16’s.

nieuws

cult