Zaterdag 04/07/2020

PS in crisis

Magnette toont zich voor eerst ambitieus. Wat met Di Rupo?

Elio Di Rupo en Paul Magnette.Beeld BELGA

Paul Magnette wil zich “in de komende jaren” kandidaat stellen voor het PS-voorzitterschap. Maar alleen als Elio Di Rupo zelf beslist om op te stappen. Een eerste voorzichtige zet van Magnette tegen Di Rupo. Net nu die een nieuw boek met dieprode voorstellen lanceert.

De PS heeft vreselijk moeilijke maanden achter de rug. Eerst was er de Publifin-affaire in Luik. Daarna volgde er het Samusocial-schandaal in Brussel. En net voor de zomervakantie werd de partij ook uit de Waalse regering gezet.

Alle blikken zijn nu op ‘monsieur le président’ Elio Di Rupo gericht. Dat de PS verteerd wordt door schandalitis is zijn verantwoordelijkheid. Hij staat, met tussenpozen, al twee decennia aan het hoofd van de Franstalige socialisten. Een vertrek van Di Rupo blijft voorlopig echter taboe in de partij. Hij heeft een mandaat tot 2019. Eerder zal hij niet vervangen worden, klinkt het. Officieel zijn de rangen gesloten. Di Rupo zal de grote vernieuwingsoperatie van de PS leiden.

Officieus is het duidelijk dat slechts één iemand Di Rupo – nog steeds de verpersoonlijking van de PS – vervroegd naar de uitgang kan duwen. Dat is burgemeester van Charleroi en voormalig Waals minister-president Paul Magnette. Vraag is of hij dat wil. Magnette heeft de voorbije maanden benadrukt dat Di Rupo de kopman blijft. “Ik blijf voor honderd procent achter hem staan”, zei hij in juni.

Brutus van de PS

In interviews met de kranten Le Soir, L'Echo en de Franstalige omroep RTBF onderstreepte Magnette dit weekend opnieuw dat hij Di Rupo niet zal verraden. Dat hij geen "putschist" is en Di Rupo dus ook niet tot ontslag zal dwingen. “Er is een tijd voor alles, zeker in de politiek. En nu is het niet het moment hiervoor.”

Tegelijk zinspeelt hij wel voor het eerst op een vertrek van Di Rupo. Een vrijwillige exit weliswaar. “Op een of de andere dag zal het voorzitterschap opengesteld worden. Als Di Rupo dat in de komende jaren doet ben ik uiteraard kandidaat om hem op te volgen”, zegt Magnette in Le Soir. "Veel militanten hebben me dat gevraagd."

Is dit de openingszet in een politieke machtsspel voor gevorderden tussen Magnette en Di Rupo? “Ik denk het wel”, reageert Alain Gerlache, doorgewinterde journalist bij RTBF. “Magnette wil voorzitter worden, maar hij durft geen putsch te plegen. Hij wil niet de ‘Brutus van de PS’ worden. Bovendien heeft hij gezien wat er met de Franse PS is gebeurd na interne twisten. De partij is afgestraft. Als Magnette voorzitter wordt, wil hij die post aangeboden krijgen door de militanten. Nu het vertrek van Di Rupo forceren, schaadt zijn populariteit.”

Dieprood boek

Magnette zet de deur wel op een kier. Voor het eerst. En uitgerekend in het weekend voor de boekvoorstelling van Di Rupo. Die komt morgen met een boek dat volgens het perscommuniqué voortkomt “uit de vrucht van zijn persoonlijke arbeid en ervaring”. Volgens Gerlache is de timing van Magnette, “net in een verloren zomerweekend voor de grote Elio-show”, niet toevallig.

Gerlache: "Voor de oude garde zoals Di Rupo en Laurette Onkelinx is de groots aangekondigde vernieuwingsoperatie een kans om zelf aan de macht te blijven. Kort: er komen nieuwe maatregelen, maar geen nieuwe leiders. Magnette lijkt nu een prik te willen geven. Een signaal: ‘De vernieuwing is daarmee niet klaar’. Hij zegt in zijn interviews ook duidelijk dat er nu nog geen sprake is van een nieuwe PS.”

In het boek van Di Rupo zouden een aantal uitgesproken linkse voorstellen staan zoals volledig gratis onderwijs, een vierdaagse werkweek voor iedereen, een loonplafond voor managers (het vijftienvoud van zijn werknemers) en een sociale bonus voor alle mensen die in armoede leven.

Nu de PS niet alleen federaal maar ook in Wallonië in de oppositie is beland, krijgt de partij een kans om zich te herbronnen. Om weer volmondig links te zijn. Om zo ook de wind uit de zeilen te halen van de populaire extreemlinkse PTB. "Di Rupo probeert dit met zijn boek", zegt Gerlache. "Vraag is hoe geloofwaardig hij de 'nieuwe PS' nog kan vertegenwoordigen. Ik denk dat dit niet zal lukken."

En dat is misschien waar Magnette stilletjes op rekent. Dat vermoedt toch de RTBF-journalist. Di Rupo zelf is te gehecht aan de macht. Hij zal die niet vrijwillig afstaan. Maar misschien komt er straks, “in de komende jaren”, een moment waarop zijn partij en militanten vinden dat het met Di Rupo niet meer verder kan.

Voortaan weet iedereen dat Magnette klaarstaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234