Zaterdag 01/04/2023

CETA

Magnette: "De wil is er om stappen vooruit te zetten"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Waals minister-president Paul Magnette (PS) heeft in het Waalse parlement meer uitleg gegeven over het standpunt van zijn regering in het dossier-CETA. “Er is een constructieve wil om stappen in onze richting te zetten”, zo zei hij. Een akkoord is er echter nog niet. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zegt dat hij "binnen enkele dagen" hoopt op een regeling met Wallonië.

Redactie

Magnette onderhandelde in Namen heel de voormiddag met de Canadese minister van Handel, Chrystia Freeland, samen met zijn CETA-onderhandelaar en de onderhandelaar van de Europese Unie. "Zeer constructieve" gesprekken", aldus de Waalse regeringsleider.

"Ik denk dat er momenteel de wil is om vooruit te gaan", zei Magnette aan de leden van de commissie Europese Aangelegenheden. Over landbouwkwesties werd "significante vooruitgang" geboekt. Maar "we vinden nog steeds dat er problemen zijn op arbitragevlak". Hiermee doelde hij op de wijze waarop geschillen tussen bedrijven en staten beslecht zouden worden in het CETA-kader.

Er ligt nu reeds een openbaar arbitragemechanisme op de onderhandelingstafel, "maar volgens onze analyse is dit onvoldoende". Ook sprak hij van problemen op het vlak van openbare diensten. "We willen in deze onderhandeling tot het uiterste gaan. Dit gaat een nieuwe standaard vastleggen voor alle toekomstige handelsverdragen", zegt Magnette. "Willen we sterke of broze regels? Willen we dat de staten nog wetten kunnen uitvaardigen of willen we liever dat de multinationals dat doen?"

Magnette verwerpt nog steeds een tijdelijk kader om toch een officiële handtekening onder het verdrag te krijgen. Die ondertekening was komende donderdag voorzien tijdens de EU-Canada-top in Brussel, maar door het verzet van de Waalse regering kan dat tot nader orde niet gebeuren.

"Die top moet uitgesteld worden, maar momenteel kan ik ... nog niet overtuigen", zei Magnette. Hij herhaalde nog "constructief" te willen zijn om tot "een goed akkoord" te komen.

Interne politiek

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft er intussen vertrouwen in dat er "in de komende dagen", misschien zelfs vandaag al, een akkoord met Wallonië gevonden kan worden. Dat zei hij na afloop van de Europese top. Over de kwaliteit van de openbare dienstverlening moet Wallonië zich alvast geen zorgen maken, zei Juncker. In zijn laatste brief aan minister-president Paul Magnette heeft hij naar eigen zeggen duidelijk gemaakt dat die geen gevolgen zal ondervinden van CETA.

Europees president Donald Tusk blijft bezorgd, zo zei hij vandaag, "omwille van onze relatie met Canada en de reputatie van Europa". Volgens Tusk heeft het verzet van Wallonië overigens meer met interne (Belgische) politieke zaken te maken dan met internationale politiek. "Dit is geen formeel, technisch dilemma, we zijn hier ook getuige van iets politieks", zei de Pool.

Pessimisme

Premier Charles Michel (MR) heeft afgelopen nacht met zijn Canadese ambtgenoot Justin Trudeau gebeld over de laatste ontwikkelingen in de onderhandelingen over de goedkeuring van het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord CETA. De ondertekening van dat akkoord wordt nog steeds geblokkeerd door Wallonië. Bij aankomst aan de Europese top in Brussel verklaarde Michel zich pessimistisch.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Michel voelt zich "niet gerustgesteld" door de recente evoluties in de onderhandelingen tussen de Waalse regering en de Europese Commissie. "Ik heb het gevoel dat er een radicalisering van de positie van de Waalse regering plaatsvindt", zo zei hij voor de camera's in Brussel. Volgens de premier komt het moment van de waarheid eraan. "We hebben de voorbije nacht geprobeerd om formules en oplossingen te vinden. Ik heb contact opgenomen met Justin Trudeau om te zien welke stappen we nog kunnen ondernemen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden."

"Verbijsterd"

De premier moest gisterenavond tijdens het diner van de Europese staatshoofden en regeringsleiders uitleg verstrekken over de situatie. De toelichting van de eerste minister, die niet was voorzien in de oorspronkelijke agenda, kwam er net nadat de Britse premier Theresa May een stand van zaken had meegedeeld over de brexit, zo verluidde in de entourage van de premier.

De Canadese premier Justin Trudeau. Beeld REUTERS
De Canadese premier Justin Trudeau.Beeld REUTERS

Angela Merkel, François Hollande en de andere Europese staatshoofden en regeringsleiders moesten vandaag de Europese top in Brussel verlaten zonder garantie dat CETA zoals gepland op 27 oktober kan ondertekend worden. Volgens Hollande vormt CETA nochtans "een illustratie van het evenwicht tussen de openheid die we zoeken en de principes die we voorop moeten stellen". Het akkoord biedt toegang tot Canadese openbare aanbestedingen, beschermt geografische aanduidingen, houdt milieu- en gezondheidsnormen overeind en beschermt openbare regulering, aldus het Franse staatshoofd.

Hollande zei dat hij de Waalse minister-president Paul Magnette de gewenste verduidelijkingen zal bieden, met name op het vlak van het regime voor de geschillenbeslechting tussen bedrijven en overheden dat in het verdrag is vervat. "Het is mogelijk een compromis te vinden dat aanvaardbaar is voor iedereen en Canada doet ook alle noodzakelijke inspanningen om mogelijke dubbelzinnigheden te verduidelijken."

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Belgische premier Charles Michel legde Angela Merkel geen link met de aanstaande onderhandelingen van de Europese Unie met Groot-Brittannië over de toekomstige relaties na de Brexit. "Ik heb, bij de vragen die zich nu rondom CETA stellen, niet gedacht aan de onderhandelingen over het vertrek van Groot-Brittannië", aldus Merkel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234