Zondag 26/01/2020

Kazakhgate

"Mag onderzoek Kazakhgate wel slagen?"

Francis Delpérée kreeg in 2002 een lintje van de Orde van Malta, een organisatie die een rol speelt in Kazakhgate. Beeld BELGA

Francis Delpérée moet de onderzoekscommissie naar Kazakhgate leiden. Bij dat standpunt blijft zijn partij cdH. Delpérée staat ter discussie vanwege zijn band met de Orde van Malta. "Ik begin eraan te twijfelen of iedereen wel de intentie heeft om deze commissie te doen slagen", zegt een commissielid.

Het cdH volhardt en blijft Francis Delpérée voordragen als voorzitter van de onderzoekscommissie naar Kazakhgate. Nochtans had de conferentie van voorzitters in de Kamer nog maar net gevraagd aan de partij om "iemand voor te dragen met voldoende draagvlak in het parlement". Een verwijzing naar Delpérée, die zware kritiek kreeg bij zijn aanstelling.

Delpérée kwam onder vuur te liggen door een onderscheiding die hij in het verleden heeft ontvangen van de Orde van Malta. De Kazakhgatecommissie moet onderzoeken of parlementsleden beïnvloed zijn om de afkoopwet goed te keuren. Daarbij zou Armand De Decker (MR) als senator gelobbyd hebben bij ministers, maar ook de Orde van Malta speelt een rol. Zowel meerderheid als oppositie vroeg zich af of Delpérée wel geschikt was als voorzitter.

Op vraag van Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kwam het tot een stemming, waarbij slechts zes van de zeventien commissieleden hun steun uitspraken aan Delpérée. Niemand wist hoe het verder moest, want Delpérée is het enige commissielid van cdH en het is deze keer aan die partij om de voorzitter te leveren. De conferentie van voorzitters in de Kamer moest zich over de procedure buigen.

"Daaruit blijkt nu dat cdH in dit geval wel degelijk vrij moet zijn om de voorzitter te leveren", zegt Peter De Roover, fractievoorzitter voor N-VA en daardoor ook lid van de conferentie van voorzitters. "De bal ligt in hun kamp, maar toch wil ik hen echt nog eens nadrukkelijk vragen om iemand met voldoende draagvlak aan te duiden. Als de voorzitter gelinkt is aan een verdachte partij in deze zaak, dan roept dat vragen op."

Een lid van de commissie verwoordt het nog sterker: "Ik begin eraan te twijfelen of iedereen wel de intentie heeft om deze commissie te doen slagen."

Het cdH gaat uit van een beschadigingsoperatie uit liberale hoek. Door de voorzitter van de commissie verdacht te maken, glijdt de aandacht even weg van De Decker.

Le Soir bracht bovendien naar buiten dat Delpérée en De Decker samen gezien zijn op een bijeenkomst van het 'Légion d'Honneur'. Delpérée is voorzitter van de Belgische afdeling en De Decker heeft er de titel van officier. De twee zaten samen aan tafel, op een moment dat De Decker al in opspraak was gekomen. Maar volgens cdH is er geen enkele reden om te twijfelen aan Delpérée. "Het diner van het Légion d'Honneur was een publiek diner", zegt Catherine Fonck, fractievoorzitter voor cdH. "Ze zitten daar niet om geheime plannen te bekokstoven. En dat lintje van de Orde van Malta dateert uit 2002, maar liefst negen jaar voor de afkoopwet."

Het lijkt er op dat alle partijen zich erbij neerleggen dat Delpérée uiteindelijk toch de commissie zal voorzitten. Morgen zal de conferentie van voorzitters in de Kamer beslissen wanneer ze voor het eerst samenkomt.

Société Générale

Ondertussen blijkt dat niet alleen de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev voordeel had bij de afkoopwet. Volgens nieuwssite Apache was de Franse bank Société Générale hem zelfs voor.

Eind mei 2011 - nog voor de minnelijke schikking met Chodiev - trof Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois een minnelijke schikking met de Société Générale. Daarmee legde hij een verzoek van toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) naast zich neer, die gevraagd had om geen minnelijke schikkingen te treffen tot de 'reparatie-afkoopwet' in voege zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234