Zondag 04/06/2023

Onderwijs

M-decreet in het onderwijs wordt afgeschaft en vervangen door ‘begeleidingsdecreet’

Archiefbeeld. Leerkrachten van De Reiger protesteerden met borden tegen de stijgende werkdruk en het gebrek aan ondersteuning bij het M-decreet. Beeld Wouter Spillebeen
Archiefbeeld. Leerkrachten van De Reiger protesteerden met borden tegen de stijgende werkdruk en het gebrek aan ondersteuning bij het M-decreet.Beeld Wouter Spillebeen

Het M-decreet, dat bepaalt dat kinderen met een beperking zo veel mogelijk naar een gewone school moeten kunnen gaan, gaat op de schop. Dat hebben de Vlaamse onderhandelaars beslist, schrijft Het Laatste Nieuws maandag en wordt bevestigd in de entourage van de onderhandelaars. Er komt een begeleidingsdecreet voor zorgnoden in de plaats.

Astrid Roelandt

Het M-decreet werd ingevoerd in 2015, en moet kinderen met een beperking zoveel mogelijk integreren in het reguliere onderwijs. Maar sinds de lancering was er geregeld kritiek te horen op het decreet. Zo werd er in juni nog een bijsturing goedgekeurd die ervoor moet zorgen dat kinderen met een gedragsstoornis vlotter van het gewoon naar het buitengewoon onderwijs kunnen gaan en dat er een snellere ondersteuning komt voor leerlingen met gedragsproblemen.

De nieuwe Vlaamse regering zal het M-decreet afschaffen en vervangen door een ‘beleidingsdecreet’, schrijft Het Laatste Nieuws maandag. Dat wordt bevestigd in de omgeving van de onderhandelaars. “Er komt meer nadruk op leren, leerwinst, haalbaarheid voor de leerkracht en de juiste begeleiding”, klinkt het, “in plaats van ‘het moet en het zal in het gewoon onderwijs’”. De naam gaat dus op de schop, en er zal meer op maat worden gewerkt.

De omvorming naar een begeleidingsdecreet komt rechtstreeks uit het verkiezingsprogramma van CD&V, die de afgelopen vijf jaar met Hilde Crevits de Vlaamse minister van Onderwijs leverde. “We sturen de ondersteuning van deze leerlingen bij zodat de ondersteuning snel en efficiënt ingezet kan worden, dichtbij de leerling en de leerkracht”, stond daarin te lezen.

Lerarentekort

Nog een nieuwigheid in het departement onderwijs: de nieuwe Vlaamse regering zal ook extra inspanningen doen om het lerarentekort aan te pakken, onder meer door een budget vrij te maken om mensen uit de privésector aan te moedigen de stap naar het onderwijs te zetten. Nu ligt dat moeilijk, omdat zij-instromers hun anciënniteit vaak niet kunnen meenemen, maar daar zou stapsgewijs een mouw aan gepast worden valt te horen in de omgeving van de onderhandelaars.

Wie de overstap naar het onderwijs eerder al maakte, komt wellicht niet in aanmerking om zijn of haar anciënniteit alsnog te laten meetellen. Daar zou onvoldoende budget voor zijn. “Wie vroeger instapte, deed dat aan de voorwaarden die toen gekend waren”, is te horen. “Maar de huidige leerkrachten laten we niet in de kou, want lesgeven komt opnieuw centraal te staan.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234