Zondag 11/04/2021

Federale formatie

Lukt het dan toch met PS en N-VA?

PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever geven aan weer te willen praten over een federale regering. Beeld Stefaan Temmerman/Tim Coppens
PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever geven aan weer te willen praten over een federale regering.Beeld Stefaan Temmerman/Tim Coppens

Voorzitters Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zullen elkaar de komende dagen ontmoeten om samenwerking in een toekomstige regering te onderzoeken. De scepsis blijft bestaan, maar als de aftastende gesprekken vlot lopen, dan kan volgens de optimisten volgende week zelfs al een formateur in de arena komen.

Op 26 juni, binnen twee weken, vervallen de volmachten van de minderheidsregering-Wilmès. Bij alle partijen groeit het besef dat er dringend werk gemaakt moet worden van een volwaardige regering. De socialistische partijvoorzitters Conner Rousseau (sp.a) en Paul Magnette (PS) ronden volgende week hun zogenaamde ‘snuffelronde’ af bij alle partijen in het parlement, op Vlaams Belang en PVDA na. Verschillende zwaargewichten drukken de hoop uit daarna een formateur te kunnen aanstellen. Een onder hen laat de datum van 21 juli vallen als streefdatum om een regering te hebben. Zou het dan toch kunnen?

De twee grootste partijen langs de twee kanten van de taalgrens zoeken alvast voorzichtig toenadering. N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf in VTM Nieuws aan dat hij openstaat voor gesprekken met zijn PS-collega Magnette. De komende dagen is er verder overleg gepland, met Rousseau erbij.

De twee socialistische voorzitters waren zelf tot de conclusie gekomen dat er op dit ogenblik geen meerderheid te vinden is voor een Vivaldi-coalitie, met liberalen, socialisten, groenen en de CD&V. Volgens de interne analyses verkiest MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez een regering met N-VA erbij, en ook CD&V en Open Vld zouden niet echt warmlopen voor Vivaldi. Dat hebben Magnette en Rousseau maandag ook elk zo aan hun partijbureau meegedeeld. De boodschap: er zal met de N-VA gepraat moeten worden. Vooral bij de PS botst dat idee nog steeds heel wat interne tegenstand. Formeel kreeg Magnette nog geen fiat, maar de achterban wordt op deze manier wel voorbereid op mogelijke gesprekken.

Sceptisch

Voor de Franstalige socialisten blijft wel de voorwaarde dat, als een regering met de N-VA wordt gevormd, de Vlaamse liberalen overboord gegooid worden. Met ook de Open Vld én de MR erbij helt de coalitie anders te fel naar rechts, vinden de socialisten. Naast PS, sp.a, N-VA en MR zou CD&V als centrumpartij de coalitie compleet maken. In één trek zouden de Vlaamse socialisten Open Vld kunnen vervangen in de Vlaamse regering. Ook bij de Vlaamse liberalen vangen ze die geruchten op, maar zijn niet onder de indruk. Volgens hen is het een manier om hen onder druk te zetten om alsnog te zwichten voor Vivaldi. Ook bij CD&V houden ze er nog altijd rekening mee dat er toch een regering zonder N-VA komt.

Voor het formateurschap zijn de ogen gericht op premier Sophie Wilmès (MR). Zij is voor zowat alle partijen aanvaardbaar en wordt geacht als huidig regeringsleider boven de mêlee te staan. Maar wil ze zelf wel? En komt haar opdracht niet te vroeg?

Want, ondanks de voluntaristische communicatie van Rousseau en Magnette, is de weg naar een regering nog erg lang en onzeker. De andere partijvoorzitters blijven sceptisch welke vooruitgang de twee écht geboekt hebben. “We hebben nog geen concrete resultaten gezien”, zegt er een. Pas volgende week brengen ze verslag uit. Ze willen eerst Wilmès de tijd geven om een akkoord met de ‘superkern’ te bereiken over een nieuw steunpakket.

Niet alleen blijven de inhoudelijke tegenstellingen tussen PS en N-VA erg groot. Ook blijft het rommelen tussen de Franstalige socialisten en de MR. Onder andere over de antiracismebetoging in Brussel vlogen de verwijten heen en weer. Tegelijk begint de urgentie weer toe te nemen. Als er tegen eind september geen regering is, worden verkiezingen onafwendbaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234