Podcast

De allereerste De Morgen-podcast: "Van een grote groep mensen worden klachten en angsten genegeerd"

Luister naar de podcast van De Morgen over 25 jaar Zwarte Zondag

5 © De Morgen

Naast de reeks van Joël De Ceulaer brengt De Morgen ook exclusief een podcast over 25 jaar Zwarte Zondag. Jonas Muylaert (chef politiek van De Morgen) brengt Joël De Ceulaer (senior writer van De Morgen) samen met de bezieler van het cordon sanitaire Jos Geysels en toenmalig BRTN-journalist Siegfried Bracke.

5 © De Morgen

Hoe beleefden zij de doorbraak van het Vlaams Blok in 1991 en hoe kijken ze nu terug op die eclatante overwinning en het cordon sanitaire? Een effectief instrument om het Blok van de macht te weren of een historische vergissing? Of, zoals Joël De Ceulaer het verwoordt: leven we dankzij het cordon sanitaire al 25 jaar onder de tirannie van de zwijgende meerderheid? Zijn er vergelijkingen te trekken met de opkomst van het populisme in Europa en de zege van Trump in de Verenigde Staten? En hebben we geleerd uit het verleden of maken we precies dezelfde fouten?

De Morgen brengt voor het eerst twee spilfiguren in de geschiedenis van het cordon sanitaire samen in een verhelderend gesprek. Samen met De Morgen-journalisten Joël De Ceulaer en Jonas Muylaert blikken ze terug op hun rol in de Vlaams-nationalistische geschiedenis als politiek en journalistiek gezicht van het cordon sanitaire, en kijken ze vol afschuw vooruit naar een hernieuwd succes van extreemrechts. 

Luister hier:

5 © De Morgen
5 © De Morgen
5 © De Morgen
Dossier 25 jaar Zwarte Zondag
Dossier 25 jaar Zwarte Zondag

Zondag 24 november 1991 brak extreemrechts door in Vlaanderen. Joël De Ceulaer blikt terug, en interviewt bevoorrechte waarnemers die een analyse maken van de afgelopen 25 jaar.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine