Dinsdag 28/01/2020

Gemeenteraadsverkiezingen

"Luie ouders en kinderen": Open Vld-Hoeselt is wel héél openhartig

Beeld ANP

Het Limburgse Hoeselt, goed voor 9.700 inwoners en een vermelding op de geboorte-akte van ex-Rode Duivel Willy Geurts, staat plots in de aandacht. Met dank aan de lokale Open Vld-fractie, en de bizarre antwoorden die die invulde bij de Stemcheck van de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad.

"Dan moeten we parkeren op de maan!" 

Hoeseltse lezers van De Standaard en Het Nieuwsblad zullen raar hebben opgekeken toen zij gisteren het antwoord van Open Vld zagen bij de stelling "Er mogen parkeerplaatsen sneuvelen om plaats te maken voor meer groen in het straatbeeld". Dat is een van de 25 stellingen van de Stemcheck, een online vragenlijst die kan kiezers helpen bij de lokale verkiezingen van 14 oktober. 

Aan de hand van stellingen als, in het geval van Hoeselt, "het containerpark moet zo goedkoop mogelijk gemaakt worden" en "onze gemeente moet een fusie aangaan met Bilzen", kunnen inwoners bepalen of ze het daar eens dan wel oneens mee zijn. Aan het eind krijgen ze dan te zien of hun visie het best bij Best Groen, N-VA/Nieuw, of Open Vld past. Én ze krijgen ook te lezen welke argumenten die partijen gebruiken om hun stelling te verdedigen.

Grappenmaker

In het geval van die laatste waren die behoorlijk, euhm, opvallend. Met stelling 17 – "De gemeente mag schulden aangaan om een grote investeringen te doen in een gescheiden riolering" – is Open Vld het oneens. "Vlaanderen moet dit doen, of denkt u dat wij het OCMW van Vlaanderen zijn!" Stelling 24: "Wie een leefloon ontvangt, moet een aantal taken in de gemeente uitvoeren." Open Vld kiest voor "eens", want: "Hoe anders, verdomme." En, als argumentatie voor waarom ouders hun kinderen níet voor school moeten kunnen afzetten met de wagen: "Dat zijn luie ouders en kinderen."

Wist Open Vld niet dat de antwoorden openbaar werden gemaakt? Heeft een grappenmaker zich bij De Standaard of Het Nieuwsblad uitgegeven voor de Hoeseltse voorzitter van Open Vld? Wie zal het zeggen. Een dag later zijn de antwoorden alleszins netjes veranderd. Nu staat er simpelweg: "De partij gaf geen bijkomende argumentatie voor deze stelling." Bij élk van de 25 stellingen.

De huidige Hoeseltse burgemeester heet Werner Raskin. Hij zetelt namens Open Vld. Vraag is of de partij ook ná 14 oktober de 9.700 burgers van een burgervader voorziet. "There is no such thing as bad publicity", klinkt de boutade uit de reclamewereld. Nog dik anderhalve maand wachten, en we weten of die boutade bewaarheid wordt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234