Woensdag 19/02/2020

Maatschappij

Luc Van Gorp: "Centrumrechtse regering zet zieken en werklozen te snel weg als profiteurs"

Luc Van Gorp.Beeld Photo News

"Onze neoliberale samenleving is op het gevaarlijke punt beland dat ze kwetsbaren en profiteurs op één hoop gooit. Maar niemand is perfect, niemand kan een leven lang op topniveau presteren." Dat heeft CM-voorzitter Luc Van Gorp gisteravond gezegd in zijn speech voor Rerum Novarum, het feest van de christelijke werknemersbeweging.

"Er is nochtans een fundamenteel verschil tussen een kwetsbare en een profiteur. Een profiteur pakt iets waar hij geen recht op heeft, een kwetsbare krijgt iets niet waar hij wel recht op heeft", aldus Van Gorp.

In de huidige samenleving moeten mensen volgens de CM-voorzitter "perfect" zijn. "Alles moet beter, sneller, efficiënter. Op sociale media moet het vooral leuk zijn. En als we vragen hoe het met iemand gaat, dan is 'goed' het enige acceptabele antwoord. Kwetsbaarheid is uitgegroeid tot een 'onwaarde' die moet verdwijnen."

"Neoliberale politici en economen hebben ons doen geloven dat we als individu alles autonoom kunnen beslissen en dat we daar ook recht op hebben. Dat we de andere niet nodig hebben. Wie in de problemen komt, moet zelf zijn plan maar trekken. Beleidsmakers die zich daaraan bezondigen, plegen in mijn ogen schuldig verzuim."

Burn-out

Van Gorp wil op Rerum Novarum een krachtig pleidooi houden voor de kwetsbare mens. "Ik wil de kwetsbaarheid net omarmen. Wie een samenleving wil bouwen, moet een verhaal schrijven met alle mensen, ook en vooral met zij die het moeilijk hebben."

"Want ironisch genoeg maakt juist het verbergen van kwetsbaarheid radicaal kwetsbaar. We doen zo hard ons best om perfect te zijn, dat we er aan ten onder gaan. Het intensieve onderhoud van een harde buitenkant gaat uiteindelijk ten koste van onze binnenkant. (...) Nog nooit kampten zoveel mensen met een depressie of een burn-out. De lat kan op een bepaald ogenblik zo hoog liggen dat we er niet meer onderdoor kunnen."

Ook CD&V-boegbeeld Crevits waarschuwt tegen een kille aanpak. Volgens haar blijft een zorgzame samenleving uiteindelijk het beste middel tegen onveiligheid en terreur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234