Zondag 21/04/2019

Interview

Louis Tobback: "De Wever is nog één stap verwijderd van Eigen Volk Eerst"

NV-A'er Sander Loones postte op Twitter een pastiche van de iconische SP-affiche, maar dan met een foto van De Wever. Beeld rv

Dat N-VA zijn iconische campagne over de sociale zekerheid kopieert, kan hem hoegenaamd niks schelen. Maar dat De Wever zich profileert als beschermer van de sociale zekerheid, stoot Louis Tobback wel erg tegen de borst. "Wat De Wever doet is een schande. We zijn nog één stap verwijderd van Eigen Volk Eerst."

Uw Sociale Zekerheid. Een slogan in helderwitte letters boven een foto van een man die recht in de lens kijkt. In 1995 legde de campagne Louis Tobback en de SP allesbehalve windeieren. N-VA-ondervoorzitter Sander Loones postte donderdagochtend een perfecte pastiche van de iconische affiche op Twitter, maar dan met de beeltenis van Bart De Wever. En dat net in de week dat sp.a zich op haar nieuwjaarscongres weer volop profileerde als dé partij van de sociale bescherming, en een dag nadat de N-VA-voorzitter in een opiniestuk het debat over de sociale zekerheid verlegde naar zijn domein: de migratie.

Of Louis Tobback zich nu geprovoceerd voelt?

Tobback: "Hoegenaamd niet. Als Sander Loones vindt dat hij dat moet doen, dat hij zijn gang gaat. Ik neem aan dat ons reclamebureau van toen hem de factuur stuurt.

"Ik heb maar één commentaar op heel die vrije tribune van De Wever in uw krant: de volgende stap in zijn gedachtegang is Eigen Volk Eerst. Het verschil tussen links en rechts kan niet duidelijker worden. Eigenlijk zegt hij tegen de mensen: als u nog een pensioen wil, moeten we al die vreemdelingen buiten houden. Daarbij: hij zet de sociale zekerheid af tegen open grenzen. Zeg me eens wie daar nog voor pleit?"

Louis Tobback. Beeld Photo News

De redenering van De Wever is intellectueel oneerlijk, zegt u?

"Een pure schande is het. Zelfs de Amadeesjes (Amada, of Alle Macht Aan De Arbeiders, was de voorloper van PVDA, AVB) doen dat niet meer. Misschien dat u hier of daar nog een overjaarse anarchist kan opduikelen, maar dat is het dan ook. Dus over wie heeft De Wever het?"

N-VA probeert de socialisten wel de kaas van het brood te eten. Vindt u...

(Onderbreekt) "De vraag is niet of dit een aanval is op sp.a, op mij, of op wie dan ook. Dit is gewoon een smerige streek om kiezers van Vlaams Belang te paaien."

U kan er toch niet om heen dat De Wever het debat van de sociale zekerheid nu verlegt naar zijn terrein: dat van de migratie. En dat is een terrein waar de socialisten niet thuis zijn.

"Maar De Wever voert helemaal geen debat over de sociale zekerheid. Hij speelt op de laagste buikinstincten van de Vlaming door diens sociale zekerheid, diens pensioen te koppelen aan 'de vreemdeling'. Daar speelt nog een diepere reden, overigens: De Wever dekt zich nu al in voor wanneer het straks mis zou lopen met Theo Francken en de Sudanezen. De Wever weet perfect dat Francken langs de afgrond loopt. Als er nog meer foto's opduiken van gemartelde Sudanezen, waarvan het een zekerheid is dat ze bestaan, dan kan de Vlaamse publieke opinie zich snel tegen hem keren. De bocht die N-VA dan moet nemen, wordt nu voorbereid: we vinden het heel jammer dat dat allemaal gebeurd is, maar we hebben het moeten doen om uw sociale zekerheid te beschermen. Dàt is wat hierachter zit."

U zei onlangs toch in Knack dat het beleid van Francken niet zo erg verschilt met dat van u destijds?

"Weet u, deze week staat er iets in de lezersbrieven van Knack dat ik zelfs niet heb durven zeggen. In 1938 heeft toenmalig katholiek minister Pholien samengewerkt met het naziregime om de Joodse vluchtelingencrisis in te dijken. We hebben de nazi's toen uitgenodigd om de Joden te komen ophalen. Dat is wat Francken dus gedaan heeft met de Sudanezen en dat is wat ik niet gedaan zou hebben. Ik heb in volle Rwanda-crisis president Kagame niet gevraagd om zijn geheime politie naar Brussel te sturen. Wat hij doet is samenwerken met een oorlogsmisdadiger."

Uw campagne over de sociale zekerheid destijds was erg succesvol. Zou ze vandaag nog werken?

"Toen Guy Verhofstadt nog jeugdpuistjes had, ging hij uw pensioen ook redden. Door het te privatiseren. De mensen hebben dat toen met recht en reden geloofd en daardoor hebben wij toen een zeer goed verkiezingsresultaat gehaald. Dankzij onze strijd is de ongelijkheid in België het minst gestegen van heel West-Europa.

"Vandaag neemt N-VA die rol op. Hoe vaak heeft Bart De Wever nu al gezegd dat we nooit een begroting in evenwicht zullen krijgen als we de sociale zekerheid niet aanpakken? Terwijl hij intussen al miljarden in de ziekteverzekering heeft bespaard? Dus ja, als het aan mij ligt praten de socialisten tot de verkiezingen van 2019 alléén nog over die sociale zekerheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.