Dinsdag 12/11/2019

Klimaat

Lot van Joke Schauvliege in handen van Wouter Beke: “Ze heeft zich geëxcuseerd, dat gebeurt niet vaak in de politiek”

Wouter Beke en Joke Schauvliege. Beeld BELGA

De Vlaamse CD&V-fractie zat deze middag bijeen na de uitspraken van klimaatminister Joke Schauvliege, die de klimaatmarsen als “opgezet spel” en “in scène gezet” omschreef. Het lot van Schauvliege ligt in Bekes handen, klinkt het in de partij.

“We hebben een heel constructieve vergadering gehad”, zei Beke na de vergadering. “Minister Schauvliege heeft tekst en uitleg gegeven, ze heeft zich ook geëxcuseerd. Dat is iets wat in de politiek niet vaak gedaan wordt als er een fout gemaakt wordt.”

Beke zegt alles verder te zullen bekijken, wellicht gebeurt dat op het partijhoofdkwartier.
 Een partijtopper spreekt van “begrip voor de enorme druk waaronder Schauvliege staat”. Er zou sprake zijn van honderden mails en sms’en die ze de afgelopen weken kreeg. Of de minister kan aanblijven, wil de topper niet kwijt.

Een andere aanwezige bevestigt dat Schauvliege al enkele weken erg lijdt onder de reacties die ze krijgt. “Vermoedelijk is ze daardoor eventjes gebroken. Maar dat neemt niet weg dat ze die uitspraak nooit had mogen doen.”

Staatsveiligheid

Schauvliege zei dat haar theorie bevestigd werd door de Staatsveiligheid, maar trok die stelling dinsdagmorgen terug in door te zeggen dat ze geen contacten had met de Staatsveiligheid. De passage zou evenwel niet uit het niets komen. Schauvliege zou wel degelijk van iemand info hebben ontvangen, maar de bron of de legitimiteit daarvan is niet bekend.

Lees ook: Carl Devos: “Ik denk niet dat Joke Schauvliege nog kan aanblijven”

Jongeren tijdens de tweede spijbeldag voor het klimaat, toen ze met 12.500 naar Brussel trokken. Beeld Tim Dirven

“Hoe kom je erbij om zoiets te zeggen?

Niet alle CD&V’ers zijn echter zo mild. “Hoe kom je erbij om zoiets te zeggen?”, valt bij meerdere CD&V-parlementsleden te horen. “Ze had het niet moeten zeggen, dit was geen slip of the tongue”, zegt een Kamerlid. “We hebben voldoende gehoord. Dit was niet wat het moest zijn”, vult een ander parlementslid aan.

“Dit moet intern worden uitgeklaard”, zegt een parlementslid. Verder onthouden de christendemocraten zich van commentaar.

Langs verschillende kanten wordt om Schauvlieges ontslag gevraagd. Of het zover komt, is niet duidelijk. Het is nu aan Beke om te beslissen, klinkt het. “Hij is wijs genoeg, en hij zal wel overleg plegen met Hilde Crevits en Kris Peeters.” 

Joke Schauvliege. Beeld BELGA

Bothuyne blijft Schauvliege steunen

Vlaams Parlementslid en klimaatspecialist Robrecht Bothuyne (CD&V) wordt als Oost-Vlaming genoemd als mogelijke opvolger van de minister. Hij heeft evenwel als nadeel dat CD&V een tekort heeft aan vrouwelijke lijsttrekkers.

Zelf blijft Bothuyne de minister steunen. “Ze is iemand die zich altijd keihard heeft ingezet”, zegt hij dinsdag. Of hij in de running is om minister te worden? “Ik en nog duizend anderen”, aldus de Kruisemnaar.

Bothuyne was dinsdagnamiddag aanwezig in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement, waar Schauvliege uiteindelijk niet meer naartoe kwam. Ze vergadert met voorzitter Wouter Beke en de andere CD&V-ministers om te beslissen over haar toekomst.  

“Niet gelogen”

“Ik heb duidelijk een fout gemaakt”, reageert Schauvliege in De ochtend  op Radio 1. Ook geeft ze toe nooit contact gehad te hebben met de Staatsveiligheid over de klimaatmarsen, hoewel ze het tegendeel beweerde. “Maar ik heb niet het gevoel dat ik gelogen heb.”

Schauvliege wijt haar uitspraken onder andere aan vermoeidheid. “Het is geen excuus om dit te zeggen, maar ik heb de voorbije week veel bagger over mij heen gekregen, bijna niet geslapen, en daardoor heb ik mij laten meesleuren. Ik ben ook maar een mens en kan me vergissen”, klinkt het.

In haar toespraak, voor het Algemeen Boerensyndicaat, verwees Schauvliege naar de Staatsveiligheid, die zou bevestigd hebben dat er meer zit achter de klimaatbetogingen. Nu zegt ze echter geen contact gehad te hebben met de Staatsveiligheid. “Mijn uitspraak was fout”, zegt ze daarover. “Ik heb mij vergaloppeerd.” 

Toch vindt de minister niet dat ze gelogen heeft. “Ik heb niet het gevoel dat ik gelogen heb. Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid, wel heb ik mij wat vergaloppeerd.” 

Kan Schauvliege na haar uitspraken wel minister blijven? “Het is niet aan mezelf om daarover te oordelen”, zegt ze. “Het is jammer dat die uitspraak is gebeurd. Maar ik kan een mooi palmares voorleggen op het vlak van klimaat. Ik zou dat werk graag verderzetten”, aldus Schauvliege.

De CD&V-minister heeft naar eigen zeggen ook al contact gehad met haar voorzitter Wouter Beke. “Ook hij betreurt dat die uitspraak is gebeurd. Maar de voorzitter weet dat ik werk op basis van verzoening en niet op basis van polarisering.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234