Dinsdag 29/11/2022

AnalyseWit-Rusland

Loekasjenko’s telefoontjes met Poetin duiden eerder op paniek dan op een groot zelfvertrouwen

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. Beeld Reuters
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.Beeld Reuters

Loekasjenko krijgt geen menigte meer op de been, zelfs niet als hij betaalt. Medewerkers van staatsorganisaties en bedrijven sluiten zich bij de demonstranten aan, en ook telefoontjes met Poetin lijken eerder uit paniek geboren dan uit berekening. Toch durven de demonstranten nog niet te vertrouwen op de overwinning. De politie kan zo weer gaan schieten.

Tom Vennink

Het regime van Aleksandr Loekasjenko verkeert in een vrije val. Met de grootste demonstratie uit de Wit-Russische geschiedenis maakte de bevolking zondag duidelijk dat de president na 26 jaar helemaal alleen staat.

De wijdste pleinen van het land waren te klein voor de demonstranten die het aftreden van Loekasjenko eisen na de vervalsing van de presidentsverkiezingen en de daaropvolgende opsluiting en marteling van vreedzame demonstranten. Alleen in Minsk telden Wit-Russische media al meer dan 200 duizend demonstranten.

Nog veelzeggender voor Loekasjenko’s isolatie was de demonstratie die de president zondag voor zichzelf liet organiseren. Werknemers van staatsbedrijven werden onder druk gezet om in bussen richting Minsk te stappen, maar zelfs met chantage en omkoping lukte het Loekasjenko bij lange na niet om het Onafhankelijkheidsplein in Minsk te vullen.

Ander alarmerend nieuws voor hem is de razendsnel groeiende steun vanuit staatsorganisaties aan de oppositie. Werknemers van een belangrijke olieraffinaderij en een grote tractorfabriek sloten zich afgelopen weekeinde aan bij landelijke stakingen tegen Loekasjenko. Medewerkers van het ministerie voor Noodsituaties liepen zondag met vlaggen mee bij de demonstratie in Minsk. Ook nieuw is dat staatskanalen de protesten van de oppositie nu tonen op televisie.

Laatste kans

“Dit is de laatste kans om je angst te overkomen”, zei oppositielid Maria Kolesnikova zondag in een toespraak gericht aan medewerkers van Loekasjenko’s veiligheidsapparaat, staatskanalen en ambtenarij. “Wij zijn ook allemaal bang geweest. Sluit je bij ons aan en we zullen je steunen.”

Een oproeragent was eerder in tranen uitgebarsten nadat hij omhelsd werd door demonstranten. Soldaten in legervoertuigen namen bloemen aan van mensen langs de weg.

Rusland

In een ultieme poging tot zelfbehoud doet Loekasjenko nu een beroep op buurland Rusland. Hij belde afgelopen weekeinde twee keer met president Poetin. Loekasjenko beweert dat hij kan rekenen op Poetins steun, maar de Russische president vatte de telefoongesprekken heel anders samen. Poetin zei alleen bereid te zijn om Loekasjenko te helpen in geval van externe druk op Wit-Rusland, zoals afgesproken in een gezamenlijk verdrag. Waar die druk vandaan zou kunnen komen, zei Poetin er niet bij. En voor concrete steun was zondagavond geen enkel bewijs. Integendeel: Russische media onder controle van het Kremlin lieten foto’s zien van demonstranten die vorige week gemarteld zijn door Loekasjenko’s veiligheidsdiensten.

Zelf zegt Loekasjenko dat het gevaar nu opeens van de Navo komt. ‘Navo-troepen staan aan onze poorten. Litouwen, Letland, Polen en zelfs ons naaste Oekraïne geven ons opdracht om nieuwe verkiezingen te houden’, zei Loekasjenko zondag. Dat zou ‘de dood’ van Wit-Rusland betekenen, aldus de president. Hij omschreef zijn tegenstanders als ‘ratten’.

Paniekerig

Zijn smeekbede aan Poetin oogt paniekerig. In de campagne probeerde Loekasjenko zijn bevolking er nog van te overtuigen dat juist Rusland de verkiezingen probeerde te saboteren. Hij liet 33 Russische medewerkers van een privaat militair bedrijf oppakken dat nauwe banden met het Kremlin heeft, op beschuldiging van samenspanning met de Wit-Russische oppositie.

Maar zijn vastberadenheid om aan de macht te blijven (“Ik ga het land nooit weggeven”) zorgt ervoor dat de demonstranten nog steeds niet volledig durven te vertrouwen op de overwinning. “Dat de agenten van de oproerpolitie nu niks doen, betekent niet dat ze opeens heel aardig geworden zijn”, zegt Aljona Lysakova, een juriste die zondag aanwezig was bij de demonstratie in Minsk. “Het betekent alleen dat ze geen order gekregen hebben om in te grijpen. Maar Loekasjenko kan die zomaar weer geven.” Ook Loekasjenko’s hulpverzoek aan Poetin stelt haar niet gerust. “Het maakt me bang. Niemand wil hier een buitenlands leger.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234