Dinsdag 06/06/2023

Grensoverschrijdend gedrag

Lode Vereeck over aangifte grensoverschrijdend gedrag: "Ik ben onschuldig"

Lode Vereeck. Beeld Eric De Mildt
Lode Vereeck.Beeld Eric De Mildt

Het parket van Hasselt start een onderzoek naar Open Vld-politicus en econoom Lode Vereeck (53) wegens grensoverschrijdend gedrag. "Ik heb het volste vertrouwen in het gerecht", reageert hijzelf.

Pieter Gordts en Jeroen Van Horenbeek

De Universiteit Hasselt deed eind vorige week per brief aangifte van mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Lode Vereeck tegenover studentes. De inhoud van die klachten circuleerde al langer aan de universiteit. Ook Vereeck was op de hoogte van die geruchten. Het parket opent nu een officieel onderzoek.

Vereeck zou ‘flirterige’ sms’en hebben gestuurd naar studentes en doctoraatsstudentes, zo leert informatie van Het Laatste Nieuws. Hij zou hen ook hebben uitgenodigd in zijn bureau. “Eigenlijk kan ik niet ingaan op dit nieuws”, reageert Vereeck via de telefoon. “Ik weet niet eens wat de inhoud van het dossier is. Maar ik kan wel benadrukken dat alles binnen het wettelijke, toelaatbare en consciëntieuze is gebeurd.”

Het enige dat Vereeck zich kan inbeelden is een zaak over een vroegtijdig ontslag van een medewerkster ‘dat mogelijk links en rechts de wenkbrauwen heeft doen fronsen’. “Maar de betrokken persoon heeft al meermaals laten weten dat het ontslag er kwam met wederzijdse toestemming”, zegt hij. Volgens Vereeck omdat ze een andere job wilde aannemen. “Die zaak heeft geen enkele link met grensoverschrijdend gedrag.”

Vereeck zegt “blij te zijn dat het parket zich ermee bemoeit, zodat deze geruchtenmolen kan stoppen”. “Ik heb in ieder geval het volste vertrouwen in het gerecht, en hoop dat er snel duidelijkheid komt over mijn onschuld.”

Bij de UHasselt kan men ‘niet ingaan op de aard of het aantal van de klachten, zowel naar Lode Vereeck toe als naar de mensen die ze indienden’. “Wij hebben klachten ontvangen en hebben ze overgemaakt aan het parket. Het dossier is niet meer in onze handen”, zegt Koen Santermans, hoofd communicatie van de universiteit.

Vereeck zelf werd pas gisteren op de hoogte gesteld. “Ik heb net vernomen dat de universiteit een dossier aan het parket heeft overgemaakt ter inzage”, zegt hij.

In afwachting van het onderzoek besliste Open Vld dat Vereeck, die senator is voor de partij, een stap terug zet uit het partijbestuur en uit de fractievergaderingen van de Senaat. “Een onderzoek zal helderheid brengen. We hebben er het volste vertrouwen in dat het parket zijn werk zal doen”, laat de partij weten in een communiqué.

“In het kader van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zal Lode Vereeck zich deze laatste week terughoudend opstellen”, klinkt het nog. Vereeck blijft wel lijsttrekker in Diepenbeek, aangezien de kieslijsten afgesloten zijn en niet meer aangepast kunnen worden.

Timing

Bij Open Vld Diepenbeek stelt men zich openlijk vragen bij de timing van het nieuws. “Dit komt toch wel plots en op een heel raar moment”, zegt voorzitter Willy Blendeman. Binnen de UHasselt is te horen dat die timing louter toevallig is.

De professor en politicus is al sinds maart met ziekteverlof. Toch voert hij nu campagne voor de verkiezingen. “Ik voer niet voltijds campagne. Ik kan slechts twee tot drie uur per dag rondtrekken.” De Open Vld’er zegt dat dit op veel begrip wordt onthaald binnen zijn afdeling die hem daarin ondersteunt.

Binnen de politiek bleef het gisteren stil. Enkel Jean-Marie Dedecker reageerde vol ongeloof. “Mij is nooit iets opgevallen aan het gedrag van Vereeck. Ik ben verrast door het nieuws. Vereeck was een goed parlementair.” Voor Vereeck opkwam voor Open Vld, was hij Vlaams Parlementslid voor Lijst Dedecker (LDD). “Ik weet niet goed wat ik hiervan moet denken. Dit zijn de MeToo-tijden zeker?”

De UHasselt is vooralsnog niet van plan om verdere acties te ondernemen tegen grens­overschrijdend gedrag. Eerder nam de Gentse universiteit wel al maatregelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Na klachten besliste men daar om een externe commissie aanbevelingen te laten opstellen. Daaruit vloeide het advies om zoveel mogelijk te vermijden dat een-op-eengesprekken plaatsvinden in afgesloten, niet-transparante ruimtes.

Ook de KU Leuven besliste in december van vorig jaar om een meldpunt voor seksuele intimidatie en ander grensoverschrijdend gedrag. Studenten en personeelsleden van de Leuvense universiteit zullen met hun klachten of vragen terechtkunnen bij speciaal opgeleide vertrouwenspersonen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234