Vrijdag 03/02/2023

AchtergrondCoronacrisis

‘Lockdown light’ opheffen nog niet aan de orde: ‘We moeten zeer voorzichtig blijven’

Premier Alexander De Croo (Open Vld) Beeld Photo News
Premier Alexander De Croo (Open Vld)Beeld Photo News

Volgens premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn de nieuwste rekenmodellen duidelijk: de lockdown light opheffen is helaas nog niet aan de orde. ‘We moeten zeer voorzichtig blijven.’ Wellicht tot in mei. Pas dan leveren de vaccinaties op.

Jeroen Van Horenbeek en Jorn Lelong

Vrijdag zit het Overlegcomité opnieuw samen. Bijna vier maanden vertoeft ons land in lockdown light. De roep om versoepelingen klinkt steeds luider. Tegelijk blijven de virologen waarschuwen voor het gevaar van de nieuwe coronavarianten. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wil daarom nog minstens drie weken wachten met versoepelingen.

“We hebben de afgelopen dagen zeer veel stemmen gehoord, die vaak perspectief vragen. Die vragen zijn terecht. Uit de nieuwe rekenmodellen komt echter de noodzaak om zeer voorzichtig te blijven om een derde golf te voorkomen”, vertelde premier De Croo maandag op een onverwachte persconferentie. “We naderen het punt waar het risico op een derde golf serieus vermindert. Is dat moment morgen of volgende week? Ik denk het helaas niet. Ik wil perspectief geven, maar niet op basis van meningen. Wel op basis van feiten. Zo vermijden we valse hoop.”

De Croo benadrukte dat het Overlegcomité vrijdag het laatste woord heeft. Zich helemaal uitspreken tegen versoepelingen deed hij dus niet. Vorig weekend pleitte MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez nog voor een opheffing van het reisverbod en een snelle heropstart van de horeca. De Croo: “Ik wil niet zeggen dat er niets mogelijk is in maart. Maar ik luister naar de wetenschap.”

De persconferentie van De Croo, die zich liet flankeren door onder meer viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) en biostatisticus Niel Hens (UHasselt), kwam onverwacht. Ook de regeringspartners en regionale MP’s werden pas maandag ingelicht. Het is duidelijk dat De Croo het tijd vond om zelf de regie in handen te nemen in aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag. Om zelf duidelijk te maken dat ons land niet uit de gevarenzone is. Om zelf de ‘corona-kakofonie’ te bedaren.

“Je voelt aan alles: de mensen zijn niet meer mee. Dit initiatief is dus goed ”, zegt een regeringspartner. Elders klinkt ietwat gepikeerd dat De Croo zijn “soloslim” beter kon afstemmen.

Geduld

Hoe staat ons land er dan voor? “We blijven in een fragiele situatie", aldus Steven Van Gucht. Hij benadrukte dat de coronacurves in België, in tegenstelling tot heel wat Europese landen, al sinds eind november stabiel zijn. Volgens Van Gucht komt dit omdat we in België tot nu toe een redelijk goed evenwicht gevonden hebben tussen strenge maar houdbare maatregelen. “Dit evenwicht kan echter makkelijk keren. De context laat dus ook niet toe om veel te prutsen aan de maatregelen. De situatie is nu niet beter dan een maand geleden.”

Dat het gevaarlijk is om aan onze ‘succesformule’ te sleutelen, werd duidelijk in de scenario’s van biostatisticus Niel Hens. Hij toonde aan dat als we vanaf 1 maart evenveel contacten zouden hebben als in september, de kans reëel is dat we in een derde golf terechtkomen die nog zwaarder is dan de tweede. Ook bij grote versoepelingen vanaf 1 april zouden de ziekenhuisopnames en overlijdens sterk kunnen stijgen, nu er meer bewijs komt dat de Britse variant ook voor meer hospitalisaties zorgt. Als we wachten tot 1 mei om terug te gaan naar een situatie als in september, hebben we genoeg tijd gekocht om de vaccinaties hun werk te laten doen. Volgens de huidige planning toch.

“Epidemiologisch gezien staan we voor een erg belangrijke periode”, zei Hens. “We moeten nu enkele weken geduld uitoefenen om te kijken wat de impact is van de Britse variant op de verspreiding. Maar tegelijk is er een duidelijk perspectief: alle scenario’s tonen een duidelijke daling van de curves naar de zomervakantie toe. Dat is belangrijk om te onthouden.”

Jongeren

Is het Overlegcomité van vrijdag dan nu al een maat voor niets? Het blijft de bedoeling om daar een exitplan voor de horeca, cultuur, sport en jeugd af te stemmen, met een aantal (ruime) timings voor versoepelingen. En misschien komen er toch een aantal ingrepen. “De persconferentie van vandaag was een goede basis voor de discussie. Let wel: een basis”, zegt een hoge bron.

Zeker de oproep van de jeugdkoepels om jongeren prioriteit te geven bij versoepelingen vindt gehoor in de Wetstraat. “Als we hen niet meer perspectief bieden de komende weken en maanden, dreigen veel jongeren er totaal onderdoor te gaan”, waarschuwt vicepremier Petra De Sutter (Groen). “Er zijn de virologische cijfers, die helaas al weken blijven hangen, maar de cijfers rond mentaal welzijn kleuren bloedrood.”

De Sutter stelt voor om de sociale bubbel buiten, “eenmaal versoepelingen mogelijk zijn”, van 4 naar 8 personen uit te breiden. CD&V-voorzitter Joachim Coens zit ook op dit spoor. Hij denkt aan een bubbel van 10. “Ik heb altijd geijverd voor het mentale welzijn van jongeren. We moeten hen opnieuw vooruitzichten kunnen bieden”, zegt Coens. “De toekomst van onze jeugd, ik denk dat iedereen hiervan wakker ligt. Veel meer dan bijvoorbeeld een opheffing van het reisverbod.” Op het partijbureau van CD&V maandagochtend werd de jeugd als een prioriteit aangeduid.

Het Overlegcomité van vrijdag staat volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever voor een “moeilijke afweging” over welke versoepelingen mogelijk zijn, vooral voor de jeugd en de horeca. De Wever krijgt van de horeca-uitbaters in Antwerpen het signaal dat er “een economisch bloedbad” dreigt als ze ook Pasen zouden missen. “Ook economisch sterven is een manier van sterven.” Vorig weekend schoof biergigant AB Inbev 1 april naar voren als uiterste datum voor een heropstart.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234