Dinsdag 25/06/2019

basisinkomen

Lijnen (Open Vld) pleit voor parlementair debat over basisinkomen

Nele Lijnen (Open Vld) Beeld RV

Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen hoopt dat het thema van het basisinkomen snel geagendeerd wordt in de Kamer nu Finland in 2017 met een grootschalig proefproject start met 2.000 werklozen die een basisinkomen krijgen van 560 euro per maand.

Voor het proefproject trekt de Finse regering 20 miljard euro uit. Op termijn zou de volledige invoering van het basisinkomen in Finland tot de mogelijkheden behoren. "Finland trekt hiermee revolutionair de kaart van de toekomst en durft zonder dogma's een gigantisch proefproject aan", meent Nele Lijnen.

Vorige week nam de Kamer haar voorstel van resolutie in overweging. Daarin wordt de regering gevraagd "de financiële en structurele impact van de invoering van het universeel, onvoorwaardelijk en individueel basisinkomen in België te laten onderzoeken door het Federaal Planbureau".

Niet enkel Finland

Naast het proefproject in Finland heeft in Nederland het Netwerk voor Politieke Innovatie ook een voorstel gelanceerd om een brede maatschappelijke kosten/baten analyse uit te voeren naar het basisinkomen. De hoofdprobleemstelling van het onderzoekprogramma luidt: wat zijn de merites, kosten, en nadelige effecten van invoering van een basisinkomen? Ook het Open Vld-congres van vorig jaar uitte de ambitie om het principe van het basisinkomen verder te onderzoeken.

Lijnen hoopt dat het thema "basisinkomen" snel geagendeerd wordt in de Kamer, eventueel in een specifieke commissie of werkgroep. "Ons land mag niet achterblijven. Experimenten zijn allemaal beperkt in duur, omvang of doelgroep. En ze kosten veel geld. De resultaten van Finland zullen ook voor ons land veel zinvolle informatie opleveren. Als wij ons parallel kunnen buigen over verregaand onderzoek de komende jaren dan worden de eerste echte stappen naar een universeel onvoorwaardelijk basisinkomen in ons land gezet", besluit het Open Vld-Kamerlid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden