Dinsdag 20/08/2019

Politiek

Leterme: ‘Hilde Crevits niet beste keuze als nieuwe CD&V-voorzitter’

CD&V-boegbeelden Kris Peeters, Hilde Crevits en Wouter Beke. Beeld Wouter Van Vooren

Oud-premier Yves Leterme (CD&V) vindt Hilde Crevits niet de beste optie om voorzitter van zijn partij te worden. Dat zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws. “Zoals CD&V er nu voorstaat, moet er wel eens een risico worden genomen en moet je durf tonen”, luidt het.

“Ik ben fan van Hilde. Ik heb haar ooit zelf gekozen als minister en dat doet ze nu al twaalf jaar uitstekend, en met grote bijval in West-Vlaanderen”, klinkt het. “Maar ik ben niet overtuigd dat zij de beste optie is om de herijking en de nieuwe positionering van CD&V gestalte te geven.”

Crevits zou volgens Leterme een uitstekende voorzitter zijn van “een klassieke partij in normale tijden”, maar nu pleit hij voor een risico en durf. “Ik denk dat de partij moet gaan voor wie niet te veel te verliezen heeft. Voor iemand die het risico niet schuwt en iets verder afstaat van het hier en nu.”

Crevits is dan niet de juiste vrouw op de juiste plaats, vindt hij. “Keer het om: als CD&V toetreedt tot een nieuwe regering, zou het een aderlating zijn als we het zonder Hilde als minister moesten doen. Ik denk dat de partij moet gaan voor wie niet te veel te verliezen heeft. Voor iemand die het risico niet schuwt en iets verder afstaat van het hier en nu.”

Herbronning

Leterme vindt dat de klassieke partijen aan herijking toe zijn. “In veel landen zie je nu bewegingen of individuen opstaan met een rekbare ideologie, moeilijk te plaatsen in de klassieke partijen. Is Macron een socialist? Een liberaal? Of zit hij daar ergens tussenin?”, merkt Leterme op. “We moeten op zoek naar nieuwe verbanden die één of twee verkiezingen meegaan. Van mensen die grotendeels maar niet tot in detail hetzelfde denken, maar die samen willen dat dingen aangepakt worden.”

Leterme zegt buiten de Wetstraat veel mensen te zien “die een meerwaarde zouden leveren aan de politiek, maar die dat nooit zullen doen binnen de partijstructuren van vandaag”. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden