Vrijdag 06/12/2019
Maarten Rabaey. Beeld rv

Standpunt Maarten Rabaey

Leg nu ook even de campagne stil, voor Julie en alle andere slachtoffers

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.

In Antwerpen hebben 15.000 mensen een stille mars gehouden om te protesteren tegen seksueel geweld, naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen. De drie jonge initiatiefneemsters hopen dat de politici nu mensen, middelen én tijd gaan inzetten om een prioriteit te maken van de strijd tegen seksueel geweld, “een structurele problematiek, die gender, etnische afkomst, huidskleur, religie en sociale klasse overstijgt”.

De stille mars is een sterk signaal dat niet genegeerd mag worden. Na een week van gekibbel en vingerwijzen tussen politiek en magistratuur, en tussen de partijen onderling, zou het misschien een idee kunnen zijn dat de politici deze week op hun beurt de campagne een dag stoppen, de debatfiches opbergen en ook een stille dag inlassen. Om even stil te staan bij de dood van Julie. Misschien kunnen ze een dag in hun agenda ruimen om te luisteren naar getuigenissen van slachtoffers.

Lees ook: Lore werd op haar vijftiende verkracht: ‘Er breekt iets. Je lichaam, je tederheid, je onschuld, je hart’

Pact tegen Seksueel Geweld

Met goede wil kunnen ze zelfs meteen de woorden vervangen door daden. Ze zouden een congresruimte kunnen boeken. Deskundigen uit alle partijen zouden daar dan in debat kunnen gaan met rechters, advocaten en hulpverleners die gespecialiseerd zijn in de aanpak van seksueel geweld. Ze zouden het debat kunnen eindigen met een actieplan – een neutraal Pact tegen Seksueel Geweld – waarin ze over de partijgrenzen heen beloven om in de volgende legislatuur in alle beleidsdomeinen aandacht te hebben voor seksueel geweld.

Je zou een regeringscommissaris kunnen aanstellen die over de departementen heen de aanbevelingen omzet. Bij Justitie uiteraard, waar de lange duur van sommige rechtszaken voor verkrachtingen moet eindigen. Het belet de slachtoffers om aan de verwerking van het psychische leed te beginnen. En het belet dat mogelijk gevaarlijke daders, zoals Julies moordenaar, niet juridisch of psychiatrisch worden opgevolgd.

Lees ook: 15.000 mensen betogen tegen seksueel geweld: ‘Als dit nu geen prioriteit wordt, weten wij het ook niet meer’

Preventie tegen grensoverschrijdend gedrag

In samenwerking met Volksgezondheid zou men meer ambulante teams kunnen ontplooien die slachtoffers van seksueel geweld medisch en psychisch opvangen, terwijl forensische psychiatrische centra meer middelen zouden kunnen krijgen om daders op te volgen in gevangenissen, tijdens terbeschikkingstelling, of ambulant.

Nog een belangrijk departement is Onderwijs, waar de preventie begint tegen antisociaal en grensoverschrijdend gedrag. Zoals filosofe Griet Vandermassen eerder schreef in deze krant moeten onderwijskoepels meer aandacht geven aan educatie over de seksuele psychologie van beide seksen, zodat jongens leren zich in meisjes te verplaatsen. Ze moeten ook leren wat het recht op fysieke integriteit betekent.

Toch zal geen regeringslid ooit bereiken wat we als samenleving samen kunnen doen: verhalen over seksueel geweld meteen ernstig nemen, luisteren en erover praten. Daarvoor moet je de wereld even laten stoppen, en precies dat heeft de stille mars in Antwerpen gedaan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234