Vrijdag 26/04/2019

Interview

‘Le Soir’-journaliste: “N-VA is gestruikeld over haar losse schoenveters”

Béatrice Delvaux laat haar licht schijnen over de regeringscrisis. “N-VA gedraagt zich schandelijk en onverantwoord.” Beeld Belga

Premier Charles Michel (MR) heeft zich eindelijk – voor het eerst in vier jaar – echt losgeknipt van N-VA. Toch wist die ene meesterzet zijn aanhankelijkheid aan de Vlaams-nationalisten niet uit. Dat verdict over de eerste minister komt van Béatrice Delvaux, editorialist en voormalig hoofdredacteur van Le Soir. “N-VA neemt een ongehoord risico.”

Begrijpt u dat de N-VA toch in de regering blijft zitten? 

“Wat N-VA doet, is totaal onbegrijpelijk. De partij wil nu voortdoen met deze coalitie, maar intussen heeft ze een immense hypotheek gelegd op het regeringswerk. Ze heeft van het migratiepact hét instrument willen maken dat haar meer stemmen moest opleveren. Dit is een zuivere symbolenstrijd. Als N-VA echt bekommerd zou zijn over de inhoud van dit pact, dan had ze in stilte in de regering gezocht naar een consensus. Dan hadden Theo Francken en co. niet zulke gevechten geleverd voor de galerij.” 

Wil N-VA niet gewoon bewijzen dat ze verantwoordelijkheid durft nemen?

“Die partij gedraagt zich schandelijk en onverantwoord. Wie raakt hier nog wijs uit? Na de gemeenteraadsverkiezingen preekte De Wever in Antwerpen de verzoening met links, nu schurkt de partij aan tegen extreemrechts. Al die manoeuvres maken dat de regering de signalen van de gilets jaunes en van de klimaatmars van afgelopen zondag compleet negeert. Wie de gebeurtenissen in Frankrijk volgt, beseft dat dit een ongehoord risico is. Daar is het protest tegen de regering totaal uit de hand aan het lopen. In Franstalig België kijken wij gebiologeerd naar onze zuiderburen, dus dat protest zou nog meer kunnen overslaan.”

Was de campagne van N-VA op de sociale media dé druppel voor de premier?

“Een voormalige minister heeft me ooit gezegd: staatsmannen vallen niet over staatszaken. Ze vallen wanneer ze hun schoenveters vergeten dichtbinden. Hetzelfde overkomt N-VA: ze dachten dat ze over water konden lopen, maar hebben zich compleet mispakt aan die campagne.”

De premier zette N-VA dinsdagavond wel voor het blok. Heeft hij het imago van ‘N-VA-marionet’ daardoor tenietgedaan? 

“In Vlaanderen denken jullie dat Franstalige journalisten de term van ‘Michel de marionet’ constant gebruiken, maar dat klopt niet. Toen hij aankondigde dat het parlement moest stemmen over Marrakech, heeft hij zichzelf en zijn regering meesterlijk gered uit een uiterst delicate positie. Dit is de eerste keer in vier jaar dat hij zijn autonomie bewezen heeft. Die ene zet zal zijn aanhankelijkheid aan N-VA in de afgelopen regeerperiode wel niet kunnen uitwissen. Ik ben er ook niet zeker van of dit hem veel extra stemmen zal opleveren. Dat kan niemand nu voorspellen.”

Hoelang blijft deze regering nog overeind? 

“Ik weet niet hoelang deze regering het nog zal uithouden. Als deze regering zich toch voortsleept naar de finish in mei zullen kleine schermutselingen en grote conflicten elkaar opvolgen.” 

Wat zijn de gevolgen voor de volgende regering? 

“Bij de verkiezingen van 2014 domineerde al de vraag of N-VA fréquentable was. Dat zal nu zeker zo zijn. Alleen wanneer er een zeer, zeer uitzonderlijke situatie ontstaat na de verkiezingen, zal er weer een Franstalige partij met N-VA willen besturen. De Vlaams-nationalisten zijn zo deloyaal geweest, wil iemand die sprong nog eens wagen?” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.