TweedeverblijversUpdate
Lang verwarring troef over tweede verblijven, maar nu officieel: Belgen mogen meteen weer naar tweede huis
Belgen met een tweede huis aan bijvoorbeeld de kust of in de Ardennen mogen daar vanaf nu weer heen. Dat is na veel verwarring woensdag nu ook officieel. Het Belgisch Staatsblad heeft het nieuwe Ministerieel Besluit gepubliceerd.
“De Nationale Veiligheidsraad heeft een consensus bereikt over het opheffen van het verbod op tweedeverblijvers”, zo liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdag verstaan in het Vlaams Parlement. Die opheffing gold volgens Jambon “met onmiddellijke ingang”.
Daarop volgde een namiddag vol verwarring. Premier Sophie Wilmès (MR) gaf naderhand namelijk nog geen precieze datum. En minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) liet verstaan dat zij ervanuit ging dat de terugkeer naar de tweede verblijven “gefaseerd” zou gebeuren.
Nu meldt het Staatsblad dat Belgen inderdaad meteen weer naar hun tweede verblijf mogen. Woensdagavond werd het besluit officieel gepubliceerd door minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.
Het bezoek is opnieuw toegestaan voor wie eigenaar is, of huurder voor langer dan één jaar, van de tweede woning. De rit naar het tweede verblijf wordt gekwalificeerd als een noodzakelijke verplaatsing. Ook in de tweede woning mogen vier personen worden ontvangen, al moeten dat wel dezelfde vier zijn die ook thuis werden uitgenodigd.
‘Unanimiteit’
Volgens Jambon was er eerder deze week op een Overlegcomité tussen de verschillende regeringen al een akkoord over het opheffen van het verbod. Eigenaars van een tweede verblijf en langetermijnhuurders - mensen die voor minstens een jaar een woning of caravan huren - zouden dan opnieuw hun tweede verblijf mogen bezoeken. Daarover was volgens Jambon op een elektronische bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad vanmiddag dan ook “unanimiteit”.
Volgens premier Sophie Wilmès hebben virologen deze week nog bevestigd dat een heropening van de tweede verblijven geen impact zou hebben op virologisch vlak. “Daardoor zien we geen reden om die toelating nodeloos te vertragen”, zei de premier. Wilmès verklaarde nog dat er niet “in clichés” gedacht moet worden. “Het gaat niet alleen om chique villa’s, er zijn ook heel veel mensen die een caravan hebben en die het recht hebben om naar hun tweede verblijf te gaan.”
Gefaseerd
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is angstig over een terugkeer naar de tweede verblijven. Dat vertelt ze aan VTM NIEUWS-journaliste Hannelore Simoens. Ze gaat ervanuit dat de terugkeer ook gefaseerd zal gebeuren, waardoor niet iedereen tegelijk naar het tweede verblijf zal kunnen afzakken. Over hoe dat dan concreet in zijn werk zou gaan, geeft De Block geen details.
Staatsblad
Sowieso blijft het voor een opheffing van het verbod wachten op de officiële publicatie van het ministerieel besluit in het Staatsblad. Die publicatie is er op dit moment nog niet, waardoor het verbod officieel nog altijd geldt.
De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week om tweedeverblijvers ten vroegste pas vanaf 8 juni toe te laten. Maar de roep om eigenaars van een tweede verblijf daar opnieuw gebruik van te laten maken, klinkt de laatste dagen steeds luider. Zo hebben honderden tweedeverblijvers hun krachten gebundeld in een juridische procedure tegen de staat. Maandag kwam ook de oproep vanuit N-VA om het verbod op tweedeverblijvers weer in te trekken. Dat verbod werd ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.
Kustburgemeesters reageren tevreden
De kustburgemeesters zijn blij met het akkoord om mensen weer toe te laten om naar hun tweede verblijf te gaan. Dat blijkt uit een rondvraag. “Wij hadden al twee keer gemeld dat we klaar zijn om tweedeverblijvers te ontvangen en liefst zo snel mogelijk. Ik ben vooral blij dat de onduidelijke situatie nu weg is”, zegt de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open Vld).
Ook Dirk De fauw (CD&V), burgemeester van Brugge is positief. “Ik wil benadrukken dat wij er als kust volledig klaar voor zijn. Zeker in Zeebrugge is er voldoende plaats. Het is een goede eerste oefening voor de zomer.” Burgemeesters verwachten dit weekend een toestroom aan tweedeverblijvers maar rekenen op het gezond verstand. “Als de Veiligheidsraad het veilig vindt, zal het veilig zijn. Ik zie dat mensen hier echt afstand houden en verwacht dus dat ook tweedeverblijvers dat zullen doen”, aldus de burgemeester van Bredene, Steve Vandenberghe (sp.a).
Ook in Middelkerke worden geen problemen verwacht. “Er zal inderdaad veel volk komen, maar hier is plaats genoeg. Ik reken erop dat iedereen zich aan de regels blijft houden”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD).
‘Kust nog niet klaar’
Volgens West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is de kust nog niet klaar voor de komst van de tweedeverblijvers. “Ik gun het iedereen om naar de kust te komen, maar ik vrees voor een overrompeling. Als er te veel volk komt, kan er op de dijk bijvoorbeeld niet voldoende afstand gehouden worden”, aldus Decaluwé. De gouverneur roept daarom op om niet massaal naar de kust te trekken tijdens het hemelvaartweekend. “Het wordt mooi weer en tijdens een verlengd weekend zien veel mensen de kust als oplossing.”
Toch wordt er niet extra gecontroleerd richting kust. De focus van de politiecontroles zal liggen op samenscholingen en het volgen van de afstandsregel.