politiek

Kritiek op Staatsveiligheid in zaak-Puigdemont

1 Carles Puigdemont in Antwerpen. Archieffoto. © BELGAONTHESPOT

Spaanse agenten schaduwden de Catalaanse leider Carles Puigdemont in ons land. De Staatsveiligheid volgde die situatie onvoldoende op. Dat meldt De Standaard vandaag, op basis van het Comité I.

Het Comité I, dat de Belgische inlichtingendiensten controleert, voerde een onderzoek naar de zaak. De eerste resultaten daarvan werden gisteren in het parlement achter gesloten deuren besproken.

Het Comité I stelde een aantal pijnpunten vast. Zo zou de inlichtingendienst van mening zijn geweest dat het niet zijn taak is om de bezigheden van buitenlandse diensten op Belgisch grondgebied in de gaten te houden als het niet gaat om tegen België gerichte spionageactiviteiten. 

“Wet nog eens doornemen”

De Staatsveiligheid zou dat ook zo hebben meegedeeld aan voogdijminister Koen Geens (CD&V), als voorbereiding op een parlementaire vraag. Nochtans is dat soort opvolging sinds begin 2016 wel een bevoegdheid van de Staatsveiligheid en haar militaire evenknie. Het Comité I raadt de Staatsveiligheid aan die wet nog eens door te nemen.

Gisteren werd besloten dat het Comité P zal worden betrokken in het onderzoek naar het optreden van de Belgische politie in de affaire. De Staatsveiligheid kon niet reageren op een vraag om commentaar van De Standaard.

nieuws

cult

zine