Dinsdag 22/10/2019

Antwerpen

Kris Peeters pakt uit met stadsmussen en nieuwe politieke beweging

Kris Peeters. Beeld BELGA

Kan een traditionele machtspartij die al jaren regeert zichzelf heruitvinden als een nieuwe politieke beweging? Kris Peeters (CD&V) probeert het in Antwerpen, maar de vraag is of de Antwerpenaar daarin meegaat.

Kris Peeters, het boegbeeld van de christendemocraten in Antwerpen, kon vanmiddag op veel belangstelling rekenen bij de voorstelling van zijn lokale kiescampagne. De vicepremier pakte in de kelder van stadsbioscoop Cartoon's uit met een nieuwe politieke beweging 'Thuis in 't Stad'. Daarmee wil hij de brug slaan tussen de verschillende groepen in Antwerpen.

Eigenlijk verbaast het niet dat de christendemocraten deze weg inslaan. Vorige week haalde de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron nog de hoogste score bij de eerste verkiezingsronde in Frankrijk. Macron richtte zijn eigen politieke beweging 'En Marche' op en zet zich af tegen de klassieke machtspartijen op links en op rechts. Resultaat is dat hij een grote kans maakt om president te worden.

Stadsmussen

Bij CD&V proberen ze iets gelijkaardigs. “Dit is een politieke beweging die het gesprek aangaat met de Antwerpenaar”, zegt Peeters. “Let op, die gesprekken zijn niet vrijblijvend. Ze zullen ook echt resoneren in onze visie en ons beleid in deze stad. We nodigen dus iedereen uit om deze politieke beweging te doen uitgroeien tot hét toekomstproject voor Antwerpen.”

De lijsttrekker gaat op ronde door de Antwerpse districten. Daarbij kunnen burgers of verenigingen hem persoonlijk uitnodigen. Ook vrijwilligers (voorlopig zijn dat in praktijk vooral partijmedewerkers, adb) zullen als 'stadsmussen' neerstrijken in Antwerpen om het gesprek aan te gaan. En net zoals in Gent komen er toekomstateliers waarin gedebatteerd wordt rond grote thema's, zoals mobiliteit (DM 25/4).

“Het nieuwe is dat mensen geen lidkaart van CD&V nodig hebben om mee te werken aan dit project”, zegt Nahima Lanjri, districtsraadslid in Borgerhout. “Tegenwoordig keren veel mensen zich af van traditionele politiek. Daarom is het belangrijk om de dialoog op een andere manier aan te gaan.”

Paradoxaal

Het heeft wel iets paradoxaal: een klassieke machtspartij die zichzelf buiten het systeem plaatst. Antwerpen kende de afgelopen jaren verschillende succesvolle burgerbewegingen, zoals Ringland. In de strijd rond Oosterweel stond CD&V vele jaren regelrecht tegenover hen. Vraag is dan ook hoe oprecht de nieuwe koers zal overkomen bij de Antwerpenaar.

De concurrentie is enorm. Deze week werd in Antwerpen nog een gloednieuwe burgerbeweging 'Plan A' uit de grond gestampt. Net als CD&V gaat zij voor een brede dialoog tussen burgers. Het zal niet makkelijk zijn om met een meer overtuigend alternatief te komen. Bij veel actieve burgers, zeker rond Oosterweel, hebben oppositiepartijen Groen en sp.a nog altijd een streepje voor.

Volgende burgemeester?

Maar vergis u niet: de christendemocraten weten waar ze mee bezig zijn. De kans is groot dat zij in 2018 zullen beslissen of Antwerpen een linkse of een rechtse coalitie krijgt. Vandaar dat de politieke beweging van Peeters zowel aan linkse als rechtse kiezers appelleert. CD&V ligt in het midden van het bed en wil die positie zoveel mogelijk uitspelen. 

Huidig N-VA-burgmeester Bart De Wever waarschuwde eerder voor de 'vierkopigge draak' van Groen, sp.a, PVDA en CD&V. Maar Peeters weigert zich in een linkse hoek te laten duwen. Hij veegt de optie formeel van tafel. “Er zijn twee partijen waarmee we zeker niet in coalitie zullen gaan: PVDA en Vlaams Belang. Alle andere lijnen liggen open."

De ambitie is duidelijk: Peeters wil de sjerp. “Als mijn partij de kans krijgt om de burgemeester te leveren, dan zal ik die functie voor mijn rekening nemen”, stelt hij. Dat hij daarvoor eventueel het premierschap of vicepremierschap in 2019 moet opgeven, zou naar verluidt geen bezwaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234