Maandag 21/10/2019

Gemeenteraadsverkiezingen

Kris Peeters: "Antwerpen heeft invloed op verkiezingen 2019"

'Een coalitie in Antwerpen is niet neutraal tegenover de andere beleidsniveaus - zeker niet in Vlaanderen, maar ook federaal niet' Kris Peeters (CD&V) Kandidaat-burgemeester Antwerpen Beeld Photo News

'Natuurlijk zal het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zes maanden later doorwerken.' Waarmee Kris Peeters (CD&V), minister en kandidaat-burgemeester, ook doelt op het federale niveau, waar het in 2019 verkiezingen zijn.

Over een jaar weten we hoe de strijd om de sjerp in Antwerpen is afgelopen: blijft Bart De Wever (N-VA) als burgemeester de populairste, wint 'Samen', het project van sp.a en Groen met Wouter Van Besien als lijsttrekker of CD&V, met Kris Peeters? Dat de christendemocraten hun kopman van Puurs naar de grote stad verhuisden, is burgemeester De Wever, die in Antwerpen een coalitie vormt met CD&V, net als op het Vlaamse en federale niveau, een doorn in het oog.

In Het Laatste Nieuws liet De Wever zich daar zaterdag duidelijk over uit: "Ik werk uitstekend samen met de Antwerpse CD&V, maar met de komst van Kris Peeters naar Antwerpen is CD&V hier de facto toegetreden tot de oppositie."

Voor De Wever moet CD&V, en dus Peeters, voor de verkiezingen klaarheid scheppen met welke van de twee uitersten de partij in Antwerpen in zee wil. Door dat niet te doen, vindt De Wever, heeft CD&V al kleur bekend.

"Totaal onwaar", reageert Peeters. "Ik begrijp dat Bart De Wever graag zou hebben dat wij al hetzij links, hetzij rechts zouden kiezen. Maar het is aan de Antwerpenaar om te kiezen, niet aan mij."Toch erkent hij dat de opeenvolgende verkiezingen elkaar beïnvloeden. "Natuurlijk zal het resultaat en de gevormde coalitie in Antwerpen doorwerken wanneer er zes maanden later Vlaamse en federale verkiezingen zijn. Een coalitie in Antwerpen is niet neutraal tegenover de andere beleidsniveaus. Zeker in Vlaanderen niet. Federaal ook, maar minder - daar moeten we nog rekening houden met de Franstaligen."

Met andere woorden: als CD&V in Antwerpen niet kiest voor N-VA, wordt dan het vormen van een Vlaamse en federale regering met de Vlaams nationalisten quasi onmogelijk? "Wat die invloed zal zijn, daar ga ik mij nu niet over uitlaten. Maar het zal gevolgen hebben: het is eigen aan de Belgische politiek om alles met elkaar te verbinden. Maar wij zijn niet tot de N-VA veroordeeld; wij willen dat niet zijn."

Bij CD&V zeggen ze er wel over te waken dat de aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen het werk in de Vlaamse en federale regering niet lam legt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234